Ingezonden persbericht


Persbericht: "Duizenden studenten vullen 21 mei het Museumplein tegen bezuinigingen in het onderwijs"

Utrecht, 3 mei 2010. "Laat het onderwijs niet leeglopen, vul het Museumplein tegen de bezuinigingen." Met deze slogan organiseren de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en radiostation WILD FM samen met de studentenorganisaties ISO, JOB, LKvV en comité SOS op 21 mei om 14.00 uur een grootse manifestatie voor goed, betaalbaar en toegankelijk onderwijs voor iedereen. Al jaren zijn studentonvriendelijke maatregelen genomen, terwijl de kwaliteit achterblijft. Zo is het collegegeld verhoogd en moeten studenten duizenden euro's betalen voor een tweede studie. Op dit moment worden het afschaffen van de studiefinanciering, het uitkleden van de OV-kaart en het verhogen van collegegelden veelvuldig genoemd als bezuinigingsmaatregelen.

"Jongeren nu opzadelen met een schuld van tienduizenden euro's om te kunnen studeren is een enorme drempel met enorme gevolgen" aldus de studentenorganisaties. De organisaties vrezen dat toekomstige studenten massaal besluiten niet meer te gaan studeren als er steeds meer financiële drempels komen. Zo zal de afschaffing van de basisbeurs en de OV-kaart ook voor de honderdduizenden mbo'ers grote gevolgen hebben voor hun deelname aan het onderwijs. De belangrijkste studentenorganisaties van Nederland houden hun hart vast: "De politiek heeft haar mond vol van het belang van onderwijs, maar lijkt niet te beseffen hoe belangrijk studenten en scholieren daarin zijn. Iedereen die het kan en wil moet je stimuleren het (hoger) onderwijs in te stromen, dat doe je niet door keihard te saneren. Op de toekomst bezuinig je niet!"

Op 21 mei gaan de studenten de politiek eens goed wakker schudden. Via studenten- en studieverenigingen, medezeggenschapsraden en studentenorganisaties zullen studenten worden opgeroepen om op 21 mei naar het Museumplein te Amsterdam af te reizen. Ook hebben verschillende instellingen hun steun betuigd en worden er door hen zelfs bussen ingezet om het Museumplein vol te krijgen. "We merken ook een enorme buzz op het internet. Via websites als facebook, hyves en www.21mei.nl betuigen enorm veel studenten hun steun. Je merkt dat het enorm leeft." aldus de organisatie.

--

Noot voor redactie,