Ingezonden persbericht


Het mbo wordt niet ontzien

AMSTERDAM - De bezuinigingen zijn op dit moment een hot item. Er wordt veel gesproken over bezuinigingen op het hoger onderwijs, maar ook het mbo zal niet worden ontzien. Het feit dat politici niet willen zeggen of de geplande bezuinigingen ook voor het mbo gelden, betekent dat die niet zijn uitgesloten. 'Dat is een schande!', vindt de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). Studenten in het mbo zullen door bezuinigingen namelijk enorm financieel worden benadeeld. Helemaal als je daarna ook nog wil doorstuderen.

Bezuinigingen in het mbo zullen enorme gevolgen hebben voor onze economie. Mocht er ook voor het mbo een sociaal leenstelsel ingericht worden, loopt het mbo leeg en zal er nauwelijks doorstroom zijn van mbo naar hbo. Scholieren zullen er dan eerder voor kiezen om naar de havo te gaan en zo door te stromen naar het hbo. Mbo-studenten die er toch voor kiezen door te stromen naar het hbo zitten straks met een dubbele studieschuld.

Er wordt dan wel gezegd dat er niet bezuinigd zal worden op het onderwijs, maar door te bezuinigen op de studiefinanciering wordt er bezuinigd op de studenten. Politiek Den Haag realiseert zich klaarblijkelijk niet dat het onderwijs alleen bestaansrecht heeft als er studenten zijn! 'Zonder ons is er geen onderwijs', zegt Geerten Geerts, voorzitter van JOB. 'Het mbo moet toegankelijk blijven. In het mbo studeren immers de meeste jongeren. Het korten op voorzieningen, zoals de studiefinanciering en OV-studentenkaart, belemmert jongeren in hun studiekeuze. Dat komt de onderwijskwaliteit, die zeker in het mbo op sommige plekken nog flink te wensen overlaat, uiteindelijk niet ten goede.' Daarom zal JOB aanstaande vrijdag ook van zich laten horen op het Museumplein.


---