JOVD

JOVD: The sky is the limit

Jonge liberalen laten ludiek tegengeluid horen

Den Haag, 21 mei 2010 ­ De JOVD, de onafhankelijke liberale jongerenorganisatie, laat vandaag tijdens de demonstratie van de LSVb op het Amsterdamse Museumplein een ludiek tegengeluid laten horen. Omstreeks 16:00 uur laten de jonge liberalen een vliegtuigje boven het Museumplein vliegen met op een spandoek de tekst: "I © Sociaal Leenstelsel". Landelijk Voorzitter Martijn Jonk: "Studenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en durven investeren in hun eigen toekomst: the sky is the limit!. Het is absurd om investeringen in het onderwijs te eisen zonder daar zelf een bijdrage aan te leveren. Er moet flink geïnvesteerd worden in het onderwijs. Met een sociaal leenstelsel komt jaarlijks een miljard euro vrij om in onderwijs te steken. Voor een student moet goed onderwijs belangrijker zijn dan gratis geld."

Jonk: "Een sociaal leenstelsel is investeren in jezelf. Met deze actie roepen we studenten ook op om te dromen: the sky is the limit. Je gaat studeren omdat je ambitie hebt en gelooft in je eigen toekomst. Daar mag je dan ook in investeren. De JOVD wil dat het geld dat vrijkomt uit de oude studiebeurzen gebruikt wordt om te investeren in beter onderwijs. "Meer geld voor onderzoek, hoogleraren die zelf college geven en een gedegen curriculum. Nederland moet naar de top" Aldus Jonk.

Studenten worden volgens de JOVD niet benadeeld door het nieuwe systeem. Jonk: "een afgeronde studie is de opstap naar een succesvolle carrière, dus waarom zou je daar niet zelf in willen investeren?" Sociaal lenen is volgens de JOVD het tegen een lage rentevoet en naar draagkracht aflossen van je lening. Een BKR registratie wordt voor de studielening uitgesloten.

Martijn Jonk: "Een sociaal leenstelsel is gewoon de beste manier om én te investeren in onderwijs én om onderwijs laagdrempelig te houden. Er zijn geen goede alternatieven te vinden. Het CDA wil het collegegeld vrijgeven. Dan betaal je straks 20.000,- euro collegegeld om toegelaten te worden, als je dat überhaupt al kan betalen. Studeren moet geen elitaire bezigheid worden! En dat het huidige systeem geen oplossingen biedt is vrij duidelijk. Het Nederlands hoger onderwijs behoort niet meer tot de wereldtop. Terwijl we jaren terug nog tot de besten behoorden!" De JOVD pleit daarom niet voor niets voor een sociaal leenstelsel. "Eerlijk, toegankelijk en goed: dat is het sociaal leenstelsel!"