Provincie Zuid-Holland

Scholieren laten hybride bussen opvallen

Vervoersbedrijf Connexxion neemt volgende week tien nieuwe hybride bussen in gebruik. Scholieren maakten ontwerpen voor de achterzijde van deze bussen, waardoor ze extra opvallen. De bussen gaan rijden in de stadsdienst van Leiden, waar bij wijze van proef al twee hybride bussen in gebruik zijn, evenals in Alphen aan den Rijn (één) en Gouda (één). Medio 2010 gaan er in Alphen en Gouda nog eens tien hybride bussen rijden.

De ingebruikname van hybride bussen past bij de doelstelling van het provinciebestuur om het openbaar vervoer op een duurzame manier te ontwikkelen. Hybride bussen verbruiken tot 25 procent minder brandstof in vergelijking met conventionele bussen, die uitsluitend met een dieselmotor zijn uitgerust. De brandstofbesparing komt het leefklimaat en het milieu ten goede. Met de introductie van hybride bussen loopt de provincie voorop in Europa.

Ontwerpwedstrijd

Scholieren uit de regio's Alphen aan den Rijn en Leiden hebben 'duurzame' ontwerpen gemaakt voor de achterzijde van de nieuwe bussen. Gedeputeerde Asje van Dijk (Verkeer & Vervoer) onthulde vandaag om 12.30 uur de winnende ontwerpen, in aanwezigheid van de makers en hun klasgenoten, tijdens een bijeenkomst bij het Leidse museum Corpus. De winnende ontwerpen zullen enkele maanden te zien zijn op de achterzijde van de bussen.

Het hybride systeem

Hybride bussen hebben behalve een dieselmotor zogeheten 'ultracaps' en een elektromotor aan boord. Ultracaps zijn op het dag geplaatste condensatoren. Zij slaan energie die vrijkomt bij het remmen op en geven deze af aan de elektromotor, die de bus helpt bij het optrekken. Hybride bussen verbruiken minder brandstof, produceren minder geluid en zijn daardoor beter voor het (leef)milieu.

Meer informatie over de ingebruikname van de hybride bussen vindt u op www.zuid-holland.nl




Provincie Zuid-Holland