Ingezonden persbericht


Den Haag, 21 mei 2010

PvdA: Coalitieakkoord solide én sociaal

Een onverminderde inzet op armoedebeleid, werkgelegenheid, sociale woningbouw, jeugd, leefbare wijken, duurzaamheid en een solide financiële begroting. Dat is het resultaat van een lang, maar zorgvuldig onderhandelingsproces tussen de PvdA, VVD, D66 en CDA. 'Onderhandelen met vier zeer verschillende partijen is complex, maar dit akkoord is met recht solide én sociaal te noemen en daar zijn wij echt blij mee!', aldus PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven.

In tijden van financiële krapte en economische tegenwind blijft de mens centraal staan in het nieuwe coalitieakkoord. Dat was voor de PvdA een absolute voorwaarde tijdens de onderhandelingen. En dat is volgens PvdA-onderhandelaars Marnix Norder en Henk Kool goed gelukt. 'Dit akkoord biedt extra impulsen om de gevolgen van de financiële crisis op te vangen, zodat iedereen actief kan blijven deelnemen aan de Haagse samenleving en niemand buiten de boot hoeft te vallen.'

Werken

Circa 4000 Hagenaars staan op zeer grote afstand van de arbeidsmarkt. Wij zetten in op het activeren van deze mensen, zodat ze weer aan het werk gaan en zinvol actief kunnen zijn. Het aantal leerwerkbanen wordt verruimd van 1200 naar 2000 Er komen meer stage- en leerarbeidsplaatsen. Het huidige armoede- en kwijtscheldingsbeleid blijft in de volle breedte bestaan. Kortom nagenoeg het hele Aanvalsplan Werk, oftewel het programma 'Huis van de Arbeid', dat de PvdA tijdens haar verkiezingscampagne lanceerde.

Wonen

We gaan door op de ingeslagen weg om met nieuwbouw en renovatie de aantrekkelijkheid van de woningvoorraad te vergroten. Ook voor de toekomst komen er voldoende sociale huurwoningen bij. Hiervoor is ¤16 miljoen extra uitgetrokkeen. Daarnaast werken we eraan dat mensen sneller een sociale huurwoning kunnen krijgen. Op de Krachtwijken zal onverminderd inzet worden gepleegd en in alle wijken wordt ingezet op 'leefbaar, veilig en duurzaam'. Hiervoor worden 50 extra bijzondere opsporings-ambtenaren aangesteld, worden er 1500 ondergrondse afvalcontainers geplaatst, komt er een onderzoek naar de mogelijkheden voor een gemeentelijk duurzaam energiebedrijf en worden er 4000 nieuwe bomen geplant.

Samenleven

Wij willen langs verschillende sporen investeren in een actieve, talentvolle, zorgzame en ondernemende stad. Iedere Hagenaar beheerst de Nederlandse taal, ontwikkelt zijn talenten, kan rekenen op een ondernemingsvriendelijke gemeente, is actief in een betaalde baan op weg naar een betaalde baan of heeft een maatschappelijk zinvolle dagbesteding. En iedere Hagenaar die dat nodig heeft, kan rekenen op een goed vangnet.

Algemene ledenvergadering

Woensdag 26 april legt de fractie het coalitieakkoord voor aan de leden.