Gemeente Leeuwarden

Persbericht gemeente Leeuwarden, 21 mei 2010

Expositie Noorderlicht 2010 natuurlijk in Blokhuispoort!

Wethouder Isabelle Diks van Cultuur heeft vrijdagochtend een goed overleg gevoerd met de directie van Noorderlicht. De uitkomst daarvan is dat de manifestatie Noorderlicht 2010 gewoon doorgang kan vinden in het voormalige Huis van Bewaring Blokhuispoort te Leeuwarden. Noorderlicht heeft een belangrijke internationale betekenis en is voor zowel de gemeente Leeuwarden als het hele noorden van groot belang voor de versterking van het culturele klimaat. Noorderlicht past in het kunstbeleid van onze gemeente, waarbij foto, film en beeld belangrijke speerpunten zijn. Nu in de toekomst een groter deel van de Blokhuispoort gebruikt kan worden, is deze nog meer geschikt voor verschillende activiteiten en grote internationale exposities. Dit heeft eveneens een positief effect op andere geplande activiteiten en exposities in de Blokhuispoort, zoals bijvoorbeeld het MediaArt festival.

Voor de gemeente Leeuwarden is de Blokhuispoort is een belangrijke creatieve ontwikkelplek in de stad. Tegelijkertijd neemt de gemeente haar taak als toezichthouder en handhaver zeer serieus om onveilige situaties en overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Leeuwarden, veilige festivalstad!

Toelichting:

* In de media ontstond de afgelopen dagen de nodige onduidelijkheid over de festivalmogelijkheden in dit bijzondere historische gebouw. Toen destijds de Blokhuispoort haar oude functie verloor heeft de Rijksgebouwendienst een aantal ruimtes vrijgegeven voor publiek gebruik. Deze ruimtes zijn door de gemeente Leeuwarden als toezichthouder, vergunningverlener en handhaver geïnventariseerd. Deze kunnen, indien de aanvrager aan zekere voorwaarden voldoet, ruim gebruikt worden.
* De onduidelijkheid die deze week is ontstaan, komt doordat de eigenaar van het gebouw, de Rijksgebouwendienst inmiddels besloten heeft om een aantal andere ruimtes in de Blokhuispoort voor publiek gebruik vrij te geven. Op grond hiervan heeft de beheerder van de Blokhuispoort, Carex, afspraken gemaakt met de directie van Noorderlicht. Dit besluit was echter niet met de gemeente Leeuwarden gecommuniceerd. Dit leidde tot de commotie van deze week.
* De ruimtes die Noorderlicht voor haar expositie gaat benutten maken onderdeel uit van het verruimde gebruik van de Blokhuispoort. Bij de eerste melding aan de gemeente over de manifestatie Noorderlicht beschikte de gemeente nog niet over de huidige brandveiligheidinformatie. Deze melding was aanleiding voor de gemeente om nadere informatie op te vragen. Deze vragen om informatie zijn door de beheerder ten onrechte opgevat als een weigering.
* Inmiddels is duidelijk dat met een beperkte en adequate aanvulling van de voorzieningen Noorderlicht goed en veilig kan plaatsvinden in de Blokhuispoort. In het algemeen is de beoordeling van het ruime gebruik van het gebouw nog niet afgerond.