Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bezoekers van 21DagenDebat.nl willen duidelijkheid over hypotheekrenteaftrek.

Amsterdam, 21 mei 2010.
Op dag 1 van 21 Dagen Debat werden er 491 vragen gesteld en werd er 3729 keer gestemd. Hieruit is de eerste vraag van de dag naar voren gekomen: Is de hypotheekrenteaftrek niet een ordinaire huizensubsidie die de markt verstoort en de prijs opdrijft?

Boris van der Ham stelt dat D66 de hypotheekrenteaftrek niet wil afschaffen, maar wel wil hervormen. Om het voor starters op de woningmarkt makkelijker te maken wil hij de overdrachtbelasting afschaffen. Mei Li Vos (PvdA) is duidelijk: "de hypotheekrente maakt huizen duurder". Om huizenbezitters niet opeens met hogere lasten op te zadelen wil zij geleidelijk werken aan een rechtvaardiger en goedkoper systeem. Paul de Krom (VVD) denk hier anders over: "het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek is een ordinaire belastingverhoging". Volgens de Krom heeft de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek in Zweden tot faillissementen van gezinnen geleid. Renske Leijten (SP) geeft aan dat de hypotheekrenteaftrek hervormd moet worden zodat deze weer kan doen waar het ooit voor bedoeld is: lage inkomens in staat stellen een huis te kopen. De SP is van mening dat de hypotheekrenteaftrek tot een hypotheekschuld van 350.000 euro moet worden gegarandeerd voor iedereen. Tofik Dibi (GroenLinks) heef t berekend dat de hypotheekrenteaftrek jaarlijks 11 miljard euro kost. Daarom wil hij de hypotheekrenteaftrek tussen 2015 en 2040 geleidelijk hervormen.

Op de eerste vraag van de bezoekers van 21DagenDebat.nl zijn de meeste panelleden het dus met elkaar eens, alleen de VVD wil de hypotheekrenteaftrek niet hervormen. De bezoekers van 21DagenDebat.nl bepalen welke vraag morgen door de panelleden wordt beantwoord.

21 Dagen Debat is een initiatief van De Publieke Zaak / De Nationale Dialoog in samenwerking met BKB (Booij, Klusman, Van Bruggen), Hyves en Favela Fabric. Met het project willen de initiatiefnemers de betrokkenheid van de burger bij het politiek-maatschappelijke debat vergroten.

===




Ingezonden persbericht