Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geen vogelgriep aangetroffen na aanvullend onderzoek in Deurne

Persbericht | 21-05-2010

De vogelgriep zet zich niet voort. Nadat vorige week op een bedrijf in Deurne vogelgriep werd vastgesteld, zijn alle bedrijven in een straal van 3 kilometer rond dat bedrijf gescreend. Bij geen van de bedrijven is vogelgriep aangetroffen. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vanmiddag dan ook besloten de maatregelen te versoepelen. Zo wordt de ophokplicht afgeschaft.

De maatregelen die genomen zijn, golden voor een zone van drie kilometer rond het besmette bedrijf. De Europese regels schrijven minimaal 1 kilometer voor. Vandaar dat nu besloten is dat de maatregelen van vorige week alleen van kracht blijven in een zone van 1 kilometer rond het besmette bedrijf. Dat gaat om 7 bedrijven.

De maatregelen die binnen die zone gelden, worden versoepeld. De ophokplicht wordt afgeschaft. Dit geldt ook voor het vervoersverbod ten aanzien van gebruikt strooisel en zoogdieren, zoals runderen en varkens. Ook de zogenaamde bezoekersregeling is niet langer van kracht. Deze en de verdere versoepelingen staan in de bijgevoegde regeling vermeld.

De versoepeling van de maatregelen gaat in op vrijdag 21 mei, 19.00u.

Meer informatie


* Wijziging Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten van 21 mei 2010 nr. 134009 (afbouw maatregelen laagpathogene AI 2010)
* Kaartje Beperkingsgebied 1 km Deurne, 21 mei 2010 (LPAI 2010)

Kippen (foto: Marcel van den Bergh)

Zie ook


* Dossier Vogelgriep