Ministerie van Buitenlandse Zaken

Pompen voor Polen

Nieuwsbericht | 21 mei 2010

Polen krijgt Nederlandse pompen om de gevolgen van de enorme overstromingen in het land te bestrijden. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft twee speciale hogedrukpompen van Rijkswaterstaat aangeboden in reactie op een verzoek van de Poolse regering om internationale hulp.

Door zware regenval de afgelopen dagen in Polen kampt het zuiden van het land met grootschalige overstromingen. Het hoge water verplaatst zich van het zuiden naar het noorden en richt onderweg grote schade aan.

Op meerdere plaatsen zijn dijken doorgebroken. Het hoge water heeft vandaag de hoofdstad Warschau bereikt. De overstroming heeft tot nu toe 7 mensenlevens gekost en duizenden mensen dakloos gemaakt. Ook omringende landen (o.a. Tsjechië, Hongarije en Duitsland) kampen met wateroverlast.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat levert de pompen en de benodigde personele ondersteuning. De kosten van 200.000 euro worden betaald uit de begroting van Buitenlandse Zaken. De pompen zullen naar verwachting 5 dagen in Polen blijven.