Politie Drenthe

Verkeerscontrole met automatische kentekenherkenning

DARP, 21-05-2010

Verkeerscontrole met o.a. automatische kentekenherkenning

DARP Vrijdag vond een grote verkeerscontrole plaats op weerszijden van de snelweg A32 tussen Meppel en Steenwijk. Het verkeer werd door motorrijders van de snelweg geleid en gecontroleerd op de bij de tankstations gelegen parkeerplaatsen Paardeweide en Bovenboer. De controle had als doel het terugdringen van allerhande overtredingen en misdrijven die verkeersgericht waren. De nadruk lag op een technische voertuigcontrole. Van alle gecontroleerde bestuurders werd tevens een blaasproef genomen. Meerdere politiekorpsen: Drenthe, IJsselland, Friesland en het KLPD, KMAR, Douane, Belastingdienst, Rijkswaterstaat en Veilig Verkeer Nederland namen deel aan de controle. Ruim honderd in totaal.

ANPR (automatische kentekenherkenning)
Voor de twee controleplaatsen controleerden ANPR-autos de passerende voertuigen. In de kofferbak van zon auto zit een computer die verbonden is met een schermpje op het dashboard en een camera. De camera registreert het kenteken van elke passerende auto en matcht het met de gegevens in de computer. Als het kenteken geregistreerd staat, geeft ANPR een signaal. Op het schermpje verschijnt een foto van het kenteken met daaronder het kenteken zoals ANPR het gelezen heeft. Verder kun je in één oogopslag zien welk type auto het is, wie de eigenaar is en, het belangrijkst, waarom hij in het bestand staat! Dit kan zijn voor: openstaande boetes, belastingschulden, gestolen autos, gestolen kentekenplaten, signaleringen zoals rijden onder invloed van alcohol, rijden tijdens ontzegging, onverzekerd rijden, rijden met ongeldige APK, belastingschulden etc. Tevens stond er een snelheidsradar opgesteld aan beide zijden.

Er werden 542 blaastesten genomen waarbij 1 bestuurder te diep in het glaasje (1100 ug/l) gekeken had. De man reed ook nog eens met een ongeldig verklaard rijbewijs. In verband met recidive werd zijn auto inbeslaggenomen.

Verder werd bekeurd voor:

· 1x losse lading aanhanger

· 2x niet handsfree bellen

· 5x gladde band

· 3x Kentekenplaat niet overeenkomstig trekkend voertuig

· 1x niet afgeschermd wiel aanhanger

· 2x niet op eerste vordering kunnen tonen rijbewijs

· 2x Niet op eerste vordering kunnen tonen kentekenbewijs

· 2x losbreekreminrichting niet goed gemonteerd

· 2x rijden zonder verzekering

· 1x overbelading aanhanger met 840 kilo

· 1x remverlichting niet in orde

· 1x kind voorin auto vervoeren zonder beveiligingsmiddel

· 1x getinte ruiten op een auto

· 1 x verlopen APK

· 2x rijden op rode diesel

· 1x niet kunnen legitimeren

· 3x ontbreken kentekenplaat op aanhanger

· 1x onjuist gebruik tijdelijke Duitse kentekenplaten (platen zijn ingenomen

· 1x rijbewijs niet voldoen aan gestelde eisen

· 1x openstaande boete

Door de belastingdienst zijn 44 voertuigen middels de ANPR autos gecontroleerd op belastingschuld(en).

· 5 autos werden inbeslaggenomen

· 16 x vond er een beslaglegging ter waarde van in totaal 205.441 plaats. Met de betrokkenen werden afspraken gemaakt over een te volgen traject voor deze betaling

· 17 x werd er contant betaald ter waarde van in totaal 13.134

· Tevens zijn door de Belastingdienst 20 grijze kentekens gecontroleerd op privegebruik die een nader onderzoek zullen krijgen. Normaal zal ca. 30% alsnog PV krijgen

Bestemd voor de media

Wilt u in contact komen met de dienstdoende persvoorlichter van Politie Drenthe, dan kunt u bellen van maandag tot en met vrijdag van 07.30 tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag van 08.00 tot 13.00 uur.