Ingezonden persbericht


Persbericht

Marianne Thieme reikt oorkondes uit bij open dag Dierenopvangcentrum Amsterdam

Amsterdam, 21 mei 2010, Lijsttrekker Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren zal op Tweede Pinksterdag, maandag 24 mei, aanwezig zijn op de open dag van het Dierenopvangcentrum Amsterdam. Zij zal oorkondes overhandigen aan twee bijzondere dierenbeschermers.

Er is een groot probleem met de opvang van dieren in Nederland. Asielen en opvangcentra zitten vooral in de zomer overvol. Gemeenten geven vaak minimale invulling aan de verplichting om twee weken te zorgen voor de opvang van gevonden dieren, die formeel onder gevonden voorwerpen vallen.

De zorg voor gevonden dieren wordt door veel gemeenten overgelaten aan dierenasielen, evenals de daarbij bijbehorende kosten voor voeding en medische zorg. Sommige asielen hebben hiervoor goede afspraken en ontvangen een bijdrage in de kosten, terwijl andere geen voet tussen de deur krijgen bij hun gemeente, of het moeten doen met een vergoeding die feitelijk een druppel op de gloeiende plaat vormt.

De Partij voor de Dieren wil de problemen waar dierenasielen en opvangcentra in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen uiteenzetten, onderbouwen en voorstellen tot verbetering voordragen. Daarom bereidt de Partij voor de Dieren een initiatiefnota voor, waarin onder meer de zorgplicht van de overheid voor zwerfdieren wordt vastgelegd en beleid wordt ontwikkeld om impulsaankopen van gezelschapsdieren tegen te gaan.

Zo wil de partij een verbod op de verkoop van dieren in tuincentra en op internet. Verder pleit de Partij voor de Dieren voor het instellen van een heffing op de verkoop van dieren in dierenwinkels en door fokkers. Deze heffing, vergelijkbaar met de verwijderingsbijdrage op witgoed, moet ten goede komen aan een opvangfonds waaruit de kosten voor de opvang en herplaatsing van afgestane dieren kan worden gefinancierd.

(Meer informatie over de open dag van het Dierenopvangcentrum Amsterdam)

Einde persbericht.