Tesla Motors en Toyota Motor Corporation gaan samenwerken voor de ontwikkeling van EV's, TMC gaat investeren in Tesla

PALO ALTO, Californië.--(BUSINESS WIRE)-- 20100521 --

TESLA MOTORS INC. (Tesla) en TOYOTA MOTOR CORPORATION (TMC) hebben vandaag bekendgemaakt dat zij gaan samenwerken voor de ontwikkeling van elektrische voertuigen, onderdelen, productiesysteem en technische ondersteuning.

De twee bedrijven willen een team specialisten samenstellen om dit te bewerkstelligen. TMC is overeengekomen om ter waarde van 50 miljoen $ gewone aandelen van Tesla te kopen die zijn uitgegeven in een onderhandse emissie die onmiddellijk wordt gesloten na de sluiting van de initiële openbare emissie die Tesla momenteel plant.

“Ik zag oneindig veel mogelijkheden in de technologie van Tesla en zijn toewijding aan monozukuri (Toyota’s productiemethode),” stelt Akio Toyoda, directeur van Toyota. “Aan de hand van dit partnerverband wil Toyota door samen te werken met een venturebedrijf als Tesla graag leren van de uitdagende spirit, de snelle besluitvorming en de flexibiliteit waarover Tesla beschikt. Tientallen jaren geleden begon Toyota ook als een venturebedrijf. Door samen te werken met Tesla hoop ik dat alle werknemers van Toyota zich die ‘spirit van een venturebedrijf’ van toen weer herinneren en de uitdagingen van de toekomst aangaan.”

“Toyota is een bedrijf dat is gebaseerd op innovatie, kwaliteit en de toewijding aan duurzame mobiliteit. Het is een eer en een sterke bevestiging van onze technologie dat Toyota ervoor kiest om in Tesla te investeren en ermee samen te werken,” aldus de CEO en medeoprichter van Tesla, Elon Musk. “Wij verheugen ons erop om te leren en voordeel te halen uit de legendarische techniek, productie en productieexpertise van Toyota.”

TMC heeft, sinds zijn oprichting in 1937, gehandeld volgens de filosofie “bijdragen aan de samenleving door de productie van auto's,” en auto's gemaakt voor veel tevreden klanten over de hele wereld. In 1997 introduceerde TMC de eerste generatie Prius-hybridevoertuigen en in de twaalf jaar daarna produceerde het ongeveer 2,5 miljoen hybrideauto's. Eind vorig jaar introduceerde TMC de Prius Plug-in Hybrid die kan worden opgeladen via een externe stroombron, bijvoorbeeld een gewoon stopcontact thuis. Het bedrijf wil tegen 2012 tevens EV's op de markt brengen.

Het doel van Tesla is het produceren van steeds beter betaalbare elektrische auto's voor gewone kopers waarbij ze de kosten van EV's gestaag omlaag brengen. Tesla is gevestigd in Palo Alto, Californië, en heeft meer dan 1000 Roadsters geleverd aan klanten in Noord-Amerika, Europa en Azië. Tesla ontwerpt en produceert EV's en componenten voor de aandrijving van EV's. Op dit moment is Tesla de enige autoproducent in de VS die EV's in serie produceert die op de snelweg zijn toegelaten. De Tesla Roadster trekt sneller op dan de meeste sportwagens maar produceert geen uitstoot. De monteurs van Tesla komen aan huis om een onderhoudsbeurt te geven aan de Roadsters.

CONTACT:
Tesla Motors
+1-650-681-5452
Khobi Brooklyn
kbrooklyn@teslamotors.com
of
Toyota Motor Corporation
+81 3 3817-9161/9158

Paul Nolasco, Mieko Iwasaki

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.