Gemeente Almere

Het verleden boven water

12-05-2010

Reizende archeologietentoonstelling start in bibliotheek Almere Haven

Burgemeester Annemarie Jorritsma opent op vrijdag 21 mei om 13.30 uur de archeologietentoonstelling `Het verleden boven water. 10.000 jaar leven met het water in Almere'. Iedereen is welkom om deze opening in de bibliotheek van Almere Haven bij te wonen en daarna de expositie te bezichtigen en te ervaren.

De tentoonstelling `Het verleden boven water' is de vierde expositie van Bureau Archeologie en Monumentenzorg die de bijzondere archeologie van Almere belicht. De expositie gaat over leven bij, van en met water door de eeuwen heen.

Aan de hand van het onderwerp `water' bekijken we de vondsten uit de Steentijd en de Zuiderzeetijd. Hoe gingen de vroege Almeerders om met de natuur en hoe zag het leven er uit toen hier nog water was? Welke invloed had de zeespiegelstijging en hoe kwam men aan drinkwater? Er zijn voorwerpen, reconstructies, maquettes en teksten maar ook interactieve spelletjes te vinden. De tentoonstelling belicht de multiculturele aspecten en brengt een link met het heden, zodat er voor iedereen wat herkenbaars te vinden is.

Reizende expositie

Om zo veel mogelijk Almeerders jong en oud, in hun eigen omgeving kennis te laten maken met 10.0000 jaar leven met het water in Almere, is gekozen voor een expositie in reizende vorm.

U kunt de tentoonstelling van 21 mei tot en met 23 juli gratis bezoeken in de bibliotheek van Almere Haven aan de Schoolstraat 36.

Openingstijden:

Maandag t/m donderdag: 12.00 - 17.00 uur
Vrijdag: 10.00 - 14.00 uur
18.30 - 20.30 uur
Zaterdag: 10.00 - 14.00 uur

Meer informatie over de openingstijden vindt u op: www.denieuwebibliotheek.nl

Vanaf eind juli tot en met eind augustus is de tentoonstelling te zien in Natuurcentrum `Het Eksternest' op stadslandgoed de Kemphaan. Daarna reist de tentoonstelling door naar het Stadhuis, kunstencentrum de Hulk in Almere Haven en naar andere locaties. Een compleet overzicht van de locaties vind u op onze website www.almere.nl/archeologie.

Educatief pakket voor basisscholen

Bij de reizende expositie is een educatief pakket beschikbaar om de expositie zelfstandig met een klas te bezoeken. Het is ook mogelijk om daarbij een inleiding te krijgen in het onderwerp en begeleiding bij het klassenbezoek. Heeft u interesse en wilt u de expositie bezoeken met uw klas of een groep? Neem dan contact op voor een programma op maat.

Meer informatie

Meer informatie over de archeologietentoonstelling en contactgegevens vindt u op www.almere.nl/archeologie

De expositie `Het verleden boven water' is gemaakt door Schaalwerk 3D producties te Utrecht en Erik Plomp van Eggshibits te Zeist in opdracht van Bureau Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente Almere.

Bijlage(n)


* Flyer Het verleden boven water