Ingezonden persbericht


Cryopreservatie van volwassen stamcellen uit vet

21/05/2010 15:06

PFÄFFIKON, Zwitserland, May 21, 2010 /PRNewswire/ --
- Meest toonaangevende stamcelbank in Europa introduceert innovatieve service voor liposuctiemarkt

Cryo-Save heeft vandaag de Europese introductie bekendgemaakt van Cryo-Lip, een nieuw product waarmee een rijk mengsel van volwassen stamcellen uit liposuctievet (vetweefsel dat normaal gesproken wordt weggegooid) kan worden verzameld, verwerkt en opgeslagen. Cryo-Save heeft een nieuw cryopreservatieproces voor vetweefsel ontwikkeld en hiervoor een internationale octrooiaanvraag ingediend.

Volwassen stamcellen

Volwassen stamcellen zorgen primair voor het behoud en herstel van het specifieke weefsel waarin de cellen zich bevinden. Stamcellen kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdtypen: hematopoietische stamcellen (HSC's), waarmee alle bloedcellen worden gevormd, en mesenchymale stamcellen (MSC's), die zich kunnen ontwikkelen tot verschillende celtypen, zoals bot, vet, spieren en kraakbeen.

Vetweefsel vormt een ideale bron voor volwassen stamcellen:


- Vetweefsel bevat veel MSC's, meer dan 500 maal zoveel als bijvoorbeeld beenmerg


- Vetweefsel is eenvoudig te verkrijgen; de voor Cryo-Lip benodigde 50 ml kan bij liposuctie ruimschoots worden verkregen


- Vetweefsel is autoloog, volwassen weefsel waarbij geen ethische of immunologische kwesties spelen


- Vetweefsel wordt normaal gesproken weggegooid

Klinische toepassingen

Het gebruik van stamcellen uit vetweefsel (ASC's) lijkt veelbelovend, afgaande op de exponentiële toename in zowel peer-reviewed medische publicaties als lopende klinische onderzoeken.

Professor Marco Gasparotti, een vooraanstaand plastische en reconstructieve chirurg uit Rome en voortrekker op het gebied van liposculptuur aan de oppervlakte, zegt hierover het volgende: "Ik treed met veel plezier toe tot de Advies Raad voor Cryo-Lip, omdat ik geloof dat stamcellen uit vetweefsel in de toekomst een belangrijke rol zullen spelen in zowel de regeneratieve geneeskunde als cosmetische chirurgie. Cryopreservatie van dergelijke cellen uit afvalmateriaal na liposuctie vergroot bovendien het perspectief op therapeutische vooruitgang in de toekomst."

Aanvankelijk zal de Cryo-Lip-service uitsluitend in Europa beschikbaar zijn. De service wordt aangeboden door bevoegde artsen die hiertoe zijn opgeleid. "Onze communicatie is gericht op plastisch chirurgen met ervaring in liposuctie-ingrepen en we hebben een partnerprogramma voor artsen opgesteld dat onder toezicht staat van onze Advies Raad", zegt Henk Snyman, arts en algemeen directeur van Cryo-Lip.

Arnoud van Tulder, CEO van Cryo-Save, vult aan: "De nieuwe Cryo-Lip-service is een belangrijke stap voor onze groep. Hiermee kunnen we voor de cryopreservatie van volwassen stamcellen onze leidende positie op de markt uitbouwen."

Opmerkingen voor de redactie:

Over Cryo-Save

Cryo-Save bewaart meer dan 120.000 monsters en is daarmee de meest toonaangevende stamcelbank in Europa. Cryo-Save is momenteel actief in 38 landen verspreid over drie continenten en beschikt over ultramoderne verwerkingsfaciliteiten in België, Duitsland, Dubai, India en Frankrijk (in aanbouw).

Cryo-Save stelt zeer hoge kwaliteitsnormen aan stamcelopslag en streeft ernaar op deze manier een belangrijke bijdrage te leveren aan de bestrijding van potentieel levensbedreigende aandoeningen in de toekomst. Cryo-Save biedt bovendien een gratis gezinsdonatieprogramma voor gezinnen die stamcellen uit navelstrengbloed van hun pasgeboren kind willen laten opslaan voor een gezinslid dat is gediagnosticeerd met een levensbedreigende aandoening die met stamcellen kan worden behandeld. De onderneming zet zich in voor verbetering van bestaande cryopreservatietechnieken voor stamcellen aan de hand van deelname aan door de Europese Commissie gefinancierde projecten in universiteiten en ziekenhuizen.

Websites:
PFÄFFIKON, Zwitserland, May 21, 2010 /PRNewswire/ -- http://www.cryo-lip.com

http://www.cryo-save.com