Gemeente Breda

Uitreiking SelectaDNA-pakketten in Heksenakker en Heksenkring op 22 mei

Op zaterdag 22 mei krijgen de bewoners van Heksenakker en Heksenkring in de Haagse Beemden een gratis Selecta DNA-pakket uitgereikt. De bewoners zijn hierover per brief geïnformeerd. Zijn ze op 22 mei niet thuis, dan krijgen ze een kaartje in de bus waarop staat waar en wanneer ze het pakketje alsnog kunnen ophalen.

Het gebruik van SelectaDNA zorgt ervoor dat goederen onzichtbaar en permanent gemarkeerd zijn met een unieke DNA-code. Hierdoor zijn deze goederen voor de rest van hun levensduur te herkennen en mogelijk te koppelen aan de rechtmatige eigenaar. De eigenaar heeft zijn code geregistreerd in een beveiligde database van SelectaDNA die alleen voor de politie toegankelijk is.
De registratie is drie jaar gratis. Daarna vraagt het bedrijf een vergoeding van ⬠7,50 per jaar. Verlenging van de registratie is niet verplicht. Wie de registratie niet verlengt, blijft ingeschreven in de database, maar kan - bijvoorbeeld bij verhuizing of bij verkoop van goederen - geen wijzigingen meer aanbrengen in de persoonlijke gegevens. Zijn de gegevens verouderd, dan wordt de kans kleiner dat de politie gestolen goederen kan terugbrengen.

De proef met SelectaDNA is één van de acties uit het Wijkimpulsplan voor de Haagse Beemden. Dit is een plan waarvoor de minister voor Wonen, Wijken en Integratie vorig jaar geld beschikbaar heeft gesteld om de wijk vitaal en leefbaar te houden. De buurten in de Haagse Beemden, waar buurtpreventie van start gaat of is gegaan, doen mee aan de proef. Deze buurten zijn geselecteerd, omdat de bewoners hebben laten zien zelf actief te zijn en met partners te willen werken aan veiligheid. De eerste gratis pakketten werden op 20 maart jongstleden uitgereikt aan de bewoners van de Elzenbroek en omgeving.

De proef met SelectaDNA moet, samen met andere projecten die gemeentebreed worden ingezet, zoals het Politiekeurmerk Veilig Wonen en de inzet van het Inbraak Preventie Team, het aantal woninginbraken zoveel mogelijk voorkomen. Het gaat nu om een proef van drie jaar, waarin de resultaten nauwgezet worden gevolgd. Blijkt de aanpak succesvol, dan bekijkt de gemeente of SelectaDNA ook in andere wijken kan worden ingezet.

Breda, 17 mei 2010