Vogelbescherming Nederland


Nieuws mei 2010

Publieksdag Gelderse Poort
Maandag 17 mei 2010

Kom naar de publieksdag Gelderse Poort op zaterdag 22 mei a.s. Zaterdag 22 mei aanstaande is er veel te beleven in de Gelderse Poort vanwege de opening van het nieuwe moeras in `t Zwanenbroekje. Om de schoonheid van dit prachtige natuurgebied te vieren is er een speciale fietsroute van 10 kilometer uitgezet. Langs de route vinden er allerlei activiteiten plaats.

Het startpunt van de fietsroute is bij het Hollands Duits Gemaal aan de Ooijse Dijk. De route kan zowel linksom als rechtsom gefietst worden. Langs de fietsroute vinden allerlei activiteiten plaats, met speciale aandacht voor het thema klimaatbuffers.

In de Gelderse Poort en Ooijpolder zijn diverse klimaatbuffers, met als nieuwste aanwinst het gebied 't Zwanenbroekje. Op 22 mei wordt deze spiksplinternieuwe klimaatbuffer geopend. Natuurlijke klimaatbuffers zijn prachtige natuurgebieden waar de natuur de ruimte krijgt om de gevolgen van de klimaatveranderingen op te vangen. Ze werken als een soort van spons: in natte tijden vangen ze te veel water op, in droge tijden houden ze het water vast. Met het aanleggen van zulke natuurgebieden kan Nederland de klimaatveranderingen beter aan.

Op zaterdag 22 mei zijn er langs de speciale fietsroute van 10 kilometer veel bijzondere activiteiten:

+ Zo kunnen bezoekers bij het dijkje bij Tiengeboden samen met de Vogelwerkgroep Nijmegen naar vogels kijken.
+ Op de Langstraat kunt u samen met Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer vanaf de uitkijktoren de Gelderse Poort uit de lucht bekijken.

+ Bij Restaurant Oortjeshekken staan Free Nature en de Flora & Fauna Werkgroep Gelderse Poort klaar om een rondleiding te geven door de natuur.

+ Uiteraard is de nieuwe klimaatbuffer 't Zwanenbroekje ook in de route opgenomen. Op de parkeerplaats in Persingen kan iedereen zijn opgedane inspiratie uiten op een levensgroot schilderij verzorgd door ARK. Natuurmuseum Nijmegen heeft daarnaast een speciale openlucht tentoonstelling ingericht en ook ViaNatura is van de partij met informatie over hun projecten tussen Ubbergen en Ooij.

+ Om de tocht compleet te maken kunnen bezoekers in `t Zwanenbroekje terecht voor een spectaculaire moeraswandeling met het IVN.
Meer informatie over de publieksdag is te vinden op: www.ark.eu. Zaterdag 22 mei is het wereldbiodiversiteitsdag. In het hele land vinden er activiteiten plaats om aandacht te vragen voor de biodiversiteit. Reden voor Ark natuurontwikkeling, Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer om voor deze dag te kiezen.