ProRail

Persbericht

20-05-2010

ProRail met Natuur en Milieu in strijd tegen bijensterfte

Op zaterdag 22 mei â de dag van de biodiversiteit - starten ProRail en Stichting Natuur en Milieu gezamenlijk de strijd tegen bijensterfte. De organisaties plaatsen een bijenhotel op het dak van station Leiden en delen bloemzaad uit aan reizigers. ProRail plaatst binnenkort ook bijenhotels bij de flora- en faunapassages bij het spoor. ProRail en Natuur en Milieu werken de samenwerking dit jaar verder uit.

Een bijenhotel is een plaats waar de solitaire wilde bij tijdelijk een onderkomen vindt om zich voort te planten. Het is een veilige plek om te nestelen en het startpunt voor jonge bijen om de wereld in te trekken op zoek naar bloemen en planten. De bijen zullen de reizigers niet hinderen.

De bij heeft het moeilijk
De wereld telt steeds minder dier- en plantsoorten. ProRail en Natuur en Milieu maken zich daar zorgen over. De bij heeft het moeilijk door het verdwijnen van bloemen van goede kwaliteit met voldoende nectar en stuifmeel. Bijen raken hierdoor verzwakt en kunnen hun zo belangrijke taak niet goed meer uitvoeren. De bij is belangrijk omdat zij zorgt voor de bestuiving van allerlei gewassen, bloemen, planten, struiken en bomen.

Samenwerking ProRail en Natuur en Milieu
De spoorberm is een ideaal thuis voor de bij. Ze herbergt een unieke, vaak ongerepte diverse flora. ProRail beheert 6500 kilometer spoor in Nederland en is met de aangrenzende gronden een grote natuurbeheerder in Nederland. Natuur en Milieu heeft in ProRail een belangrijke partner gevonden in de strijd tegen de afname van biodiversiteit. Natuur en Milieu heeft daarnaast de expertise, het netwerk en de fans om de bijen zo goed mogelijk te helpen. Via www.natuurenmilieu.nl/bijen zijn gratis zakjes bloemzaad te bestellen, waarmee de bijen worden geholpen.