De 19e Roparun gaat zaterdag van start in Parijs

20/05/2010 18:09

Stichting Roparun Evenementen

De non-stop estafetteloop van Parijs naar Rotterdam, de Roparun, start zaterdag 22 mei en finisht, 521 kilometer verder, op maandag 24 mei op de Coolsingel in Rotterdam. Ook voor deze 19e Roparun was de belangstelling overweldigend. De limiet van 275 deelnemende teams was snel bereikt waardoor er een wachtlijst ontstond van 100 geïnteresseerde teams. De limiet is overigens ingesteld om de veiligheid van de teams op het parcours te waarborgen. De Roparun organisatie onderzoekt inmiddels de mogelijkheden om vanaf 2012 een 2e Roparun te organiseren vanuit Noord Duitsland, om zodoende meer teams toe te kunnen laten. De deelnemers, ongeveer 7000 in totaal, spannen zich ook dit jaar weer in om met deze sportieve prestatie zoveel mogelijk geld op te halen voor zorg aan mensen met kanker.

Veiligheid

Volgens Wedstrijdleider Jacco Zanstra is de organisatie klaar voor de editie van 2010: "We hebben de Roparun van vorig jaar weer goed geëvalueerd en daar waar nodig aanpassingen doorgevoerd. Ook zijn we tot de conclusie gekomen dat we de limiet van 275 deelnemende teams moeten handhaven. De veiligheid staat voorop en met dit aantal deelnemers vertrouwen we er op die veiligheid te kunnen garanderen". Dat de organisatie voortdurend bezig is met het verhogen van de veiligheid blijkt ook uit het feit dat het vanaf dit jaar niet meer is toegestaan om campers te gebruiken voor het wisselen van lopers. Jacco Zanstra: "Veel wegen, vooral in Frankrijk, zijn erg smal en daarom willen we niet meer dat de veelal grote campers gebruikt worden voor het wisselen van lopers".

De start

De eerste teams starten op zaterdagmiddag om 15.45 uur in Parijs, het laatste team vertrekt om 05.43 uur op zondagmorgen. De gefaseerde starts zijn afgestemd op de verwachte loopsnelheid van de teams. Op maandagmiddag, 2e Pinksterdag, komen alle teams tussen 12.00 uur en 18.00 uur aan op de Coolsingel in Rotterdam na 30 tot 48 uur gelopen te hebben.

Gezellige doorkomsten

In veel gemeentes langs de route worden door plaatselijke doorkomstcomités allerlei festiviteiten georganiseerd. Volgens Henk van der Velde, voorzitter van Stichting Roparun Evenementen, is dit voor de deelnemers een ware stimulans: "Als je als deelnemer even helemaal stuk zit, dan is het geweldig om te zien dat je in zo veel dorpen door enthousiaste mensen wordt aangemoedigd. Dat kan je dan nét dat beetje extra geven om door te gaan".

Doelen

Zoals elk jaar worden door de Roparun organisatie doelen uitgekozen die ondersteuning gaan ontvangen uit de opbrengst van de Roparun. Voor dit jaar zal onder andere een bijdrage gaan naar Stichting De Vruchtenburg die zich inzet voor psycho-sociale ondersteuning aan mensen die te maken hebben gekregen met de ziekte kanker. Peter van der Noord, voorzitter van Stichting Roparun Palliatieve Zorg: "De psychische gevolgen voor een gezin waarvan bijvoorbeeld de vader overlijdt door kanker, worden erg onderschat. De Vruchtenburg probeert hier iets aan te doen door deze mensen te ondersteunen, vandaar dat wij onder andere voor dit doel hebben gekozen".

Roparun Centra

Ook gaat de stichting nog verder met de ontwikkeling van de Roparun Centra. Het oorspronkelijke idee om één Roparun Centrum te openen in Rotterdam (medio 2013) wordt aangepast. Met een iets andere invulling onderzoekt de stichting nu de mogelijkheden om verschillende Roparun Centra te ontwikkelen in samenwerking met Roparun inloophuizen en andere partners. Peter van der Noord: "Het nieuwe plan heeft als voordeel dat we in staat zijn om tegelijkertijd in meerdere regio's een Roparun Centrum neer te zetten. We zullen na de zomer met de concrete plannen naar buiten komen".

Televisie-uitzendingen

Tijdens de komende Roparun verzorgt de organisatie verschillende televisie-uitzendingen. De Roparun is live te volgen via www.roparun.nl en Omroep Brabant. Met tv-uitzendingen op zaterdag en zondag vanaf 17:00 uur, maandag vanaf 15:00 uur. Op de website zijn overigens ook de teams live te volgen, zijn foto's vanaf de route te bekijken en is het laatste nieuws te lezen.

Wat is Roparun?

De Roparun is een loopevenement van ruim 520 kilometer waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is: "Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven". In totaal is er, in de voorgaande 18 edities meer dan 35 miljoen euro bijeengelopen. In 2009 was de opbrengst ruim 4,6 miljoen euro.





http://www.roparun.nl/