Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Utrecht/Bolsward, mei 2010

Fietsersbond organiseert fietsbelconcert en gebarenclinics
Straattheater om verkeer plezieriger en veiliger te maken

Op 22 mei organiseert de Fietsersbond, voorafgaand aan de minifietselfstedentocht in Bolsward, een fietsbelconcert in het kader van de campagne Vriendelijkverkeer.nl. Acteurs nodigen de honderden deelnemers, onder wie veel kinderen, uit om samen een fietsbelconcert te spelen. Daarna testen ze in de vorm van een grappige quiz de kennis van het publiek over gebaren in het verkeer.
"Met gebaren kun je bijvoorbeeld duidelijk maken of je voorrang neemt of geeft, kun je sorry zeggen of iemand vergeven, en dat levert soms een blij bedankje op, waardoor jij ook weer glimlachend verder rijdt. Attentmomenten noemen we die in de campagne," aldus Arien de Jong van de Fietsersbond. "Als de verschillende verkeersdeelnemers zich meer bewust zijn van het belang van bepaalde gebaren en gedragingen, kunnen ze beter rekening met elkaar houden. Dat scheelt een hoop onrust, onveiligheid en irritatie," Na deze landelijke première in Friesland zal de act in verschillende plaatsen in Nederland uitgevoerd worden.

Vriendelijkverkeer.nl
De Fietsersbond organiseert de theateract als onderdeel van de campagne Vriendelijkverkeer.nl. Met deze campagne wil de Fietsersbond bereiken dat verschillende verkeersdeelnemers meer rekening met elkaar houden, zodat het verkeer plezieriger en veiliger wordt. Dit is vooral van belang voor kwetsbare groepen als ouderen en kinderen. De campagne richt zich op automobilisten én fietsers. De Fietsersbond heeft verschillende materialen ontwikkeld, zoals radio- en tv-spotjes, folders, posters, straattheater en acties. De komende jaren komen verschillende thema's aan bod, zoals autoportier openen, parkeren, rustig remmen bij kruispunten, afstappen op de stoep. De Provincie Fryslan is enthousiast over deze aanpak en ondersteunt de campagne met verschillende middelen. Op de website www.vriendelijkverkeer.nl kunnen bezoekers ervaringen delen, de campagne steunen door op een knop te drukken, fietsen winnen, filmpjes bekijken en stickers bestellen om op de fiets of auto te plakken.