Armando in Galerie Van Duyse | Contemporary Art Antwerpen

26/04/2010 10:13

Galerie Van Duyse contemporary art

Armando (Amsterdam 1929 is één van de meest baanbrekende kunstenaars van na 1945. Voor het éérst te gast in een Belgische Galerie.

Galerie Van Duyse brengt een keuze uit zijn meest recente werken. Een zeer consistent en eigenzinnige expressionistische beeldtaal, zowel in zijn sculpturen, schilderijen, tekeningen als grafiek. Als getuige van de Tweede wereld oorlog loopt deze ervaring als rode draad door zijn oeuvre. In zijn werk is de achterliggende thematiek en de plaats en betekenis van belang. Daarnaast spelen ook de kleuren een bijzondere rol en de verfbehandeling op het doek. Het zijn schilderijen waarin iets gebeurt. Stille getuigen van wat geweest is,

Zijn recente doeken hebben een ander koloriet en zijn helemaal anders.. Ze worden in tegenstelling van de schilderijen uit de jaren 50 niet in lagen opgebouwd, maar geboren in één dag. Een rijk geschakeerd beeldend ouevre met telkens terugkerende symbolen die referen naar het gevechtsveld. Ook zijn beelden vertalen deze symboliek.

Armando 22-05-'10

Galerie van Duyse presenteert een keuze uit het oeuvre van Armando (Amsterdam 1929)

Voor het éérst is zijn werk te zien in een Belgische galerie

Armando is één van de meest baanbrekende kunstenaars van na 1945, met een zeer consistent oeuvre en zeer eigenzinnige expressionistische beeldtaal zowel in zijn sculpturen, schilderijen, tekeningen als grafiek.

In Armando zijn werken zit een zoektocht met vele vragen mar oook antwoorden. Zij schilderijen zijn een stille getuige van wat geweest is. Als getuige van de Tweede Wereld Oorlog loopt deze ervaring als rode draad door zijn werk.

'Landschaft' toont waar het verleden zich afspeelde, Gestalt, Kopf en damals zijn begrippen die tot symbolen zijn herleid. Armando blijft er steeds weer naar terugkeren.

Armando:"An sich is het niet interessant wat je als kind hebt meegemaakt, gedroomd of gefantaseerd. Het gaat erom wat je ermee doet. Hoe je bepaalde dingen een lading geeft, uitbouwt, transformeert. Mij herinnering aan '40- '45 zet ik door reductie en abstrahering om in kunst."

Ook in zijn meest recente werken tonen de tijdloze thematiek, geen zoektocht maar de individuele mens maar naar het universele, het archetypische. Zijn doeken blijven een duel die hij met de vingers in de materie tot uiting brengt. Nu 81 jaar crëert hij nog steeds dagelijks een doek, een schepping van één dag. En ze zijn monumentaal, vol expressie en inhoud. Kleur is niet direct een woord dat je bij Armando gebruikt maar veeleer een stemming.

Sinds 1988 vormen Armando's beelden ook een belangrijke plaats in zijn werk. Daar presenteren wij ook enkele belangrijke sleutelwerken van, het thema gestalt, der baum en die Hand is daar terug in te herkennen. sculpturen in brons in beperkte oplage die daarvoor zelden te zien waren.

Voor deze gelegenheid werken we samen met galerie Amma - Tribal art, Wolstraat 16. Zij presenteren gelijktijdig enkele schilderijen uit de Berlijnse periode in dialoog met oude Afrikaanse kunst.

einde persbericht

ARMANDO 22-05 tot en met 17-07-2010

opening zaterdag 22 mei te 18.00- 21u inleiding door Yvonne Ploum, hoofd van het Armando Museum te Amersfoort. NL

- De kunstenaar is ook aanwezig en eventueel bereid een interview te geven, graag vooraf verwittigen

Voor meer informatie kunt u zich richten tot:

Marleen van Duyse (Pr en communicatie)

Galerie Van Duyse | Contemporary Art | Wolstraat 17- 2000 Antwerpen

T + 32(0)497 90 49 35 info@galerievanduyse www.galerievanduyse.be

open do- vrij -en zaterdag van 13-18.00u en volgens afspraak

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel