Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 12 mei 2010

Varen door de nacht in het Ilperveld
Op zoek naar geheimzinnige rietvogels

Als u eens echt iets bijzonders wilt meemaken in de natuur krijgt u op zaterdag 22 mei van 23.00 tot 02.00 uur hiervoor de kans. De boswachter van Landschap Noord-Holland maakt dan een vaartocht door het prachtige Ilperveld. U zult zelf ervaren dat de sfeer en de geluiden tijdens deze excursie heel bijzonder zijn.

Als we vertrekken is het al donker. We merken al snel dat onze ogen wennen aan de duisternis en dat er meer is te zien dan je zou denken. Zoals de oranje kleur van de sporendoosjes van het haarmos. Dit plantje komt in het Ilperveld veel voor. In de stilte van de nacht dringen geluiden verder door dan overdag. 's Nachts laten sommige vogels zich duidelijk horen. Een ervan is de snor die we kunnen herkennen aan zijn trillende stemgeluid dat lijkt op een wekker. Soms moeten we goed opletten want de bosrietzanger is een heel goede imitator en kan het geluid goed nadoen. Ook de zang van een spreeuw of een kievit laat hij moeiteloos horen. Een bijzondere bewoner van het moeras is de roerdomp. Het is overdag lastig om deze soort te zien, maar inmiddels zijn er jongen en de vogel is ook 's nachts druk in de weer met voedselvluchten. We nemen er de tijd voor om tijdens de vaartocht de roerdomp eens te ontmoeten.

Zin om mee te varen? Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088-006 44 55. De kosten bedragen ¤ 9,50 per persoon, Beschermers betalen ¤ 6,50. Kinderen tot 12 jaar ¤ 4,50. Terplekke aanmelden is mogelijk, om zeker van deelname te zijn raden wij aan vooraf te reserveren. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Het kan nog koud zijn op het water. U vindt het Bezoekerscentrum Ilperveld aan de Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer. Neem vanaf de A10 afslag Landsmeer. De complete routebeschrijving vindt u op onze website. Navigatieadres: Van Beekstraat 331, Landsmeer. Volg daarna de borden. De roerdomp maakt ook 's nacht voedselvluchten voor z'n jongen. Foto Onno Steendam.