Waterschap Aa en Maas

Duwbak Ertveldplas gelicht

Gezamenlijk persbericht van Waterschap Aa en Maas en gemeente 's-Hertogenbosch

Duwbak Ertveldplas gelicht

Op de Ertveldplas is woensdagmiddag een (onbemande) duwbak met 2000 ton tarwezetmeel deels gezonken. De halfgezonken duwbak is vanmiddag gelicht. De bak is boven water en is gestabiliseerd, overtollig water wordt gecontroleerd afgepompt.

Geen dreiging voor waterkwaliteit

Op basis van de huidige inschattingen is een groot deel (1500 ton) van de vracht tarwezetmeel in het water terechtgekomen en gezonken tot een diepte van 10 meter. Er is geen dreiging voor de waterkwaliteit, de lading ligt heel lokaal op de bodem en er staat geen stroming. Waterschap Aa en Maas meet twee maal daags het zuurstofgehalte: de resultaten zijn goed, dat wil zeggen dat er geen zuurstoftekort is en geen kans op vissterfte.

Bodem baggeren

De locatie is gemarkeerd om scheepvaartverkeer (en daarmee samengaande waterstromen) op afstand te houden. Een gespecialiseerd baggerbedrijf gaat dinsdag de bodem baggeren (de lading zorgvuldig verwijderen zonder deze in het water te verspreiden). De duwbak moet namelijk eerst worden gestabiliseerd en de lading moet worden overgepompt in een lege duwbak. Alle duwbakken moeten van de locatie weg zijn, waarna er gebaggerd kan worden.

Situatie wordt in de gaten gehouden

Vanuit waterkwaliteit gezien zijn er geen urgente redenen om dit eerder te doen, het is vooral belangrijk dat het zorgvuldig door een gespecialiseerd bedrijf wordt uitgevoerd. Waterschap Aa en Maas blijft het zuurstofgehalte twee maal daags meten tot de gezonken lading is gebaggerd en houdt de situatie komende dagen nauwlettend in de gaten.

Dwangsom

Op de Ertveldplas liggen in totaal negen soortgelijke duwbakken. Een diervoederbedrijf op de Rietvelden gebruikt deze duwbakken als extra opslag. Deze vergunningsplichtige activiteit van op- en overslag is in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente 's-Hertogenbosch heeft hiervoor geen vergunning verleend. De gemeente bericht de eigenaar van het betreffende bedrijf dat zij zich voorneemt een last onder dwangsom op te leggen om het op- en overslagpunt te beëindigen.