Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie

Niet harder maar slimmer werken bevordert technologische innovatie

21 mei 2010

Uitsluitend investeren in technologie is onvoldoende voorwaarde voor verbetering van prestatie en innovatief vermogen van organisaties. Investeren in sociale innovatie is daarnaast noodzakelijk en onmisbaar. In Nederland komt sociale innovatie echter in geringe mate voor en dat maakt dat technologische innovatie niet altijd werkt. Dit staat in het eerder deze maand verschenen boek 'Slimmer werken en Sociale innovatie: integrale organisatievernieuwing'van TNO.

De helft (51%) van de Nederlandse organisaties is actief met sociale innovatie. De meeste sociaal-innovatieve bedrijven behoren tot de commerciële dienstverlening en de minste tot de overheid. Sociaal-innovatieve organisaties hebben vaker een betere performance en benutten de talenten van hun personeel meer, dan de niet sociaal-innovatieve organisaties. Met het boek 'Slimmer werken en Sociale innovatie; integrale organisatievernieuwing' willen de vier TNO-auteurs het doe-het-zelf karakter van innoveren stimuleren: "Als je vindt dat het slimmer kan, doe het dan!" Het boek is vooral bedoeld voor managers die aan de slag willen met slimmer werken en sociale innovatie. Het is tevens onmisbaar voor beleidsmakers, onderzoekers, adviseurs en studenten die meer willen weten over slimmer werken en sociale innovatie.

Slimmer werken en sociale innovatie; wat is dat?
Het boek plaatst de begrippen slimmer werken en sociale innovatie in een theoretisch kader dat is gestoeld op managementwetenschap, bedrijfskunde en HRM. Van daaruit belichten de vier TNO-auteurs resultaten uit empirisch onderzoek onder Nederlandse bedrijven en instellingen: hoe staan zij ervoor met slimmer werken en sociale innovatie? Ook worden praktijkvoorbeelden van slimmer werken en sociale innovatie beschreven op basis van succesvolle 'cases'. Daarna behandelen de auteurs het veranderkundig ontwikkelen en invoeren van interventies met slimmer werken en sociale innovatie. Hiertoe wordt een stappenplan aangeboden en een overzicht van mogelijke interventies.

Congres 'Slimmer werken in de publieke sector'
TNO lanceerde het boek op 12 mei 2010 in Den Haag tijdens het congres 'Slimmer werken in de publieke sector' dat - met medewerking van kennispartners IPSE en TNO - georganiseerd werd door het Ministerie van BZK, NCSI en CAOP. Dit congres is de opmaat naar de BZK beleidsagenda "Slim(mer) Werken in de publieke sector".

Meer over de inhoud van het boek en hoe u het kunt bestellen, leest u in de synopsis.

Gegevens boek
'Slimmer werken en sociale innovatie. Integrale organisatievernieuwing' Peter Oeij, Luc Dorenbosch, John Klein Hesselink en Fietje Vaas Uitgeverij Boom/Lemma
isbn 978 90 5931 570 9