Groen!

Groen! wil manifest van Open VLD mits aanvullingen graag ondertekenen

door Stefaan Van Hecke (federaal parlementslid) op 21 mei 2010 in "Algemeen"

Groen! is enthousiast over het manifest âEen nieuwe start voor de politiekâ dat OpenVLD vandaag bekendmaakte, één dag nadat Groen! in haar programma een gelijkaardig plan lanceerde. De partij stelde gisteren haar programma voor, dat een volledig hoofdstuk over Integere politiek bevat met 35 concrete voorstellen (zie bijlage).

Integere politiek staat centraal in de campagne van Groen! en behoort tot het DNA van de partij. "Schijnkandidaturen, de berekening van verkiezingsprogramma's, de afschaffing van de Senaat, ... zijn voorstellen die wij al heel lang verdedigen en die ook in ons programma werden opgenomen. We legden hier de voorbije legislatuur ook een vijftal wetsvoorstellen voor neer," zegt Stefaan Van Hecke, lijsttrekker in Oost-Vlaanderen.

"Waar kunnen we komen tekenen? Alle lijsttrekkers van Groen! willen het manifest van OpenVld graag komen onderschrijven als de OpenVld bereid is om er twee punten aan toe te voegen die voor ons centraal staan in de integere politiek." Die gaan over de cumul tussen een politiek mandaat en een mandaat in het bedrijfsleven, en tussen verschillende politieke mandaten. "Dat soort cumuls leidt tot belangenvermenging die tot ongezonde situaties leidt. Denken we maar aan Jean-Luc Dehaene die als voorzitter van Dexia en Europees Parlementslid standpunten moest innemen over het aan banden leggen van de banken."

Groen! lanceert meteen een formulering voor deze twee extra punten die als een nieuw hoofdstuk kan ingepast worden in het manifest van OpenVld:

4. Ongezonde cumuls vermijden

a. Politici zetelen niet in raden van bestuur van bedrijven

We reguleren de cumulatie van politieke mandaten met mandaten in de privésector. Verkozen politici kunnen niet optreden als bedrijfsrevisor noch lid zijn van raden van bestuur of andere bestuursorganen van overheidsbedrijven of belangrijke bedrijven of banken.

b. Parlementsleden cumuleren niet met uitvoerende mandaten

We voeren als regel in dat parlementsleden niet tegelijk een lokaal uitvoerend mandaat (burgemeester, schepen, OCMW-voorzitter) kunnen uitoefenen.

Groen! nodigt Open Vld ook uit om bij het begin van de nieuwe legislatuur in het parlement de wetsvoorstellen mee te ondertekenen die Groen! hierover in de voorbije legislatuur indiende.

Klik hier en daal af naar hoofdstuk 13 rond integere politiek.

Klik hier voor het wetsvoorstel rond bedrijfsrevisoren.

Contact: Stefaan Van Hecke -
Deel Deel
Stefaan Van Hecke

Federaal Volksvertegenwoordiger
Facebook Netlog Youtube Twitter -Submit RSS