Groen!

Groot Vlaams isolatieplan en derdebetalersysteem als antwoord op Vlaamse energieverspilling

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid), Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 21 mei 2010 in "Klimaat en energie"

Voor de zoveelste keer blijkt dat er in Vlaanderen meer energie verspild wordt dan in de rest van Europa. Een groot Vlaams isolatieplan waarbij jaarlijks 100.000 woningen geïsoleerd worden zodat de energiefactuur van de gezinnen eindelijk daalt en de CO2-uitstoot van ons woningpark decimeert en tegelijk jobs gecreëerd worden, is dringend nodig. Om de gezinnen aan te moedigen meer werk te maken van energiebesparing, kan best het derdebetalersysteem worden ingevoerd. De overheid zelf moet het goede voorbeeld geven.

Uit recente cijfers blijkt dat in Vlaanderen per inwoner veel meer energie verbruikt wordt dan in de rest van Europa. Energie-intensieve industrie is voor een groot deel verantwoordelijk, maar ook gebouwenverwarming en transport hebben een belangrijk aandeel.

Tinne Van der Straeten, klimaatexpert en lijsttrekker BHV: "De gebouwen in Vlaanderen zijn slechter geïsoleerd dan in Zuid-Europa. Daarom wordt het dringend tijd dat Vlaanderen volledig de kaart trekt van energiebesparing via isolatie. Een Vlaams isolatieplan waarbij jaarlijks 100.000 woningen geïsoleerd worden zodat de energiefactuur van de gezinnen eindelijk daalt en de CO2-uitstoot van ons woningpark decimeert en tegelijk jobs gecreëerd worden, is dringend nodig."

De premies die vandaag worden toegekend voor dakisolatie, zijn onvoldoende en bevoordelen enkel de meer begoede mensen. Groen! pleit daarom voor een derdebetalerssysteem waarbij de overheid of de netbeheerder de isolatiekosten voorschieten en de terugbetaling gebeurt via de besparing op de energiefactuur. Dit systeem zal meer mensen toelaten energie te besparen.

"Groen! gaat voor meer ambitieuze energienormen. Dat zal juist een stimulans zijn voor de bouwsector en de groene economie. Bovendien maakt de Vlaamse regering gewoonweg foute keuzes. Kris Peeters en zijn ploeg gaan voor Vlaanderen als logistieke draaischijf, wat meer energieverbruik en vervuiling dan jobs oplevert. De Ring rond Brussel verbreden zal ons binnenkort nog verder doen wegzakken in internationale energierankings," betreurt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum.

Contact: Tinne Van der Straeten -
Deel Deel
Tinne Van der Straeten

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.tinnevanderstraeten.be
Hermes Sanctorum

Vlaams Volksvertegenwoordiger
www.hermessanctorum.be
Facebook Netlog Youtube Twitter -Submit RSS