TNS NIPO

TNS NIPO publicaties

22 mei 2010

Nederlanders: wél bezuinigen op ambtenaren, niet op politie Veiligheid belangrijk, maar geen dominant verkiezingsthema

Als het aan de Nederlanders ligt, wordt er zowel bezuinigd op het aantal ambtenaren dat Nederland rijk is, als op hun salarissen. Bezuinigingen op de politie hebben veel minder draagvlak. Naast de financiële rechtvaardiging van overheidsinstanties werd ook gevraagd naar het bestaansrecht van verschillende overheidsinstanties. En wat blijkt? De waterschappen kunnen eerder gemist worden dan de provincies. Dit alles blijkt uit een peiling van TNS NIPO in samenwerking met de Volkskrant.

Wat bepaalt het stemgedrag?
Veiligheid en staatsrechtelijke hervormingen zijn voor Nederlanders niet de belangrijke thema's om hun stemgedrag op te bepalen. In een lijstje thema's die het stemgedrag bepalen, staan ze op een respectievelijk vierde en dertiende plaats. Meer materiële thema's als zorg, sociale zekerheid en economie zijn belangrijker. Alleen PVV-stemmers baseren hun stemkeuze voor een zeer groot deel (28%) op de plannen van de partij aangaande veiligheid.

Bevriezing salarissen ambtenaren
Nederlanders kijken duidelijk anders naar bezuinigingen op politie dan naar bezuinigingen op ambtenaren. Een meerderheid is tegenstander van bezuinigingen op het aantal politiebeambten en het bevriezen van de salarissen van die groep. Voor ambtenaren ligt dat heel anders: maar liefst 86 procent vindt het een goed idee om te bezuinigen op het aantal ambtenaren, 71 procent onderschrijft de stelling dat de salarissen van ambtenaren moeten worden bevroren.

Vier op tien: afschaffen waterschappen, verminderen aantal Tweede Kamerleden
Al met al zijn ongeveer vier op de tien Nederlanders van mening dat de waterschappen kunnen worden afgeschaft. Een even groot deel vindt dat het aantal Tweede Kamerleden kan worden verminderd. In totaal is 21 procent van mening dat de provincies mogen worden afgeschaft en 24% vindt dat de Eerste Kamer mag worden afgeschaft. Toch zijn staatsrechtelijke hervormingen voor veel Nederlanders een `ver-van-mijn- bed-show'. Voor beide kwesties geldt dat een kwart geen mening heeft.

Het blijft balanceren tussen privacy en veiligheid Net als in 2005 bestaat er grote verdeeldheid onder Nederlanders over de balans tussen privacy en veiligheid. Bijna de helft (47%) is bereid vrijheden in te leveren voor meer veiligheid, een exact even grote groep is daar niet toe bereid. De achterban van de traditionele grote middenpartijen - CDA, VVD en PvdA - is in meerderheid wél bereid vrijheden in te leveren, de achterban van D66 en GroenLinks is dat in meerderheid niet.

C0521 AA | TNS NIPObase CAWI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van De Volkskrant. Het veldwerk vond plaats van 14 t/m 16 mei 2010. Dit was nog voordat Hero Brinkman (PVV) zijn kritiek op Geert Wilders uitte. Daarbij werden in totaal 1.322 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=1.322). Er is herwogen op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio en politiek stemgedrag (TK 2006).

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/De Volkskrant vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24) of Tim de Beer (tel: 020 522 53 99).

Wekelijkse peiling
Vanaf week 19, tot aan de verkiezingen van 9 juni, zal TNS NIPO, in samenwerking met De Volkskrant, wekelijks inhoudelijke peilingen en de virtuele zetelverdeling in de Tweede Kamer publiceren.