Ingezonden persbericht


()

Persbericht Schilderij Van Warmerdam

22 mei 2010

()

Schilderijencollectie Stadsschouwburg groeit snel

Stadsschouwburg Haarlem is een
Peter van Warmerdam rijker

Directeur Jaap Lampe van de Stadsschouwburg Haarlem heeft op vrijdag 21 mei jl. uit handen van Thea van Warmerdam een unieke collage ontvangen van Peter van Warmerdam (1921 - 2006). Het betreft een decorstudie van het toneelstuk Maria Boodschap van Paul Claudel uit 1961 uitgevoerd door Rederijkerskamer Alberdingk Thijm. Het werk hangt in de Stadsschouwburg tussen de portretten van Lennaert Nijgh en Paul Huf sr.

In twee maanden tijd is de Stadsschouwburg Haarlem twee schilderijen rijker. Op 19 april jl. werd het portret van John Lanting onthuld (een gift van impresario Jacques Senf). Jaap Lampe is blij met deze ontwikkeling: "onze schilderijencollectie met werken van onder andere Israëls en Verweij geeft een unieke kijk op het rijke theaterverleden van Haarlem, de prachtige decorstudies van Peter van Warmerdam dragen daar bijzonder aan bij".

Peter van Warmerdam (1921 - 2006) begon zijn loopbaan als "toneelknecht" eind jaren '40 in de Stadsschouwburg Haarlem. Hij woonde 5 jaar met zijn gezin op de zolder van de dienstwoning van het Concertgebouw Haarlem (nu de Philharmonie). In 1961 vertrok hij naar het Casino in Den Bosch waar hij toneelmeester werd. Van 1966 tot 1983 oefende hij datzelfde beroep uit in de Stadsschouwburg Velsen.

Peter van Warmerdam was een allround theaterman. Voor veel amateurtheatergezelschappen in de regio ontwierp en bouwde hij decors. Peter van Warmerdam was één van de oprichters van het Witte Tejater in IJmuiden waar zijn zoons, Alex, Marc en Vincent met Hauser Orkater de eerste bespelers waren.

Als eerbetoon aan Peter van Warmerdam is in de Philharmonie één van de foyers naar hem genoemd.

In de door Thea van Warmerdam (weduwe van Peter van Warmerdam) geschonken collage is ook een programmaboekje van Maria Boodschap verwerkt. Naast de regie van Albert van Dalsum vallen in de rolbezetting ook de namen op van Jeanne en Joop Kruijver (ouders van de bekende Haarlemse acteurs Wigbolt en Joep) en van theaterpublicist en journalist bij het Haarlems Dagblad, Ko van Leeuwen.