Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van zaterdag 22 mei

Schagen, 22-05-2010 o 13.30 uur

Drankrijders

Schagen, zaterdag 22 mei 2010.

Alcohol in het verkeer is een speerpunt van de politie in Noord-Holland Noord. Jaarlijks raken er ruim 300 drankrijders betrokken bij aanrijdingen. Daarom wordt er dag en nacht gecontroleerd.

Aanrijding met drank

Heerhugowaard, vrijdag 21 mei 2010.

Rond 18.20 uur vond er op de Middenweg een aanrijding plaats. Een 29-jarige bromfiets uit Heerhugowaard tikte met hoge snelheid de achterkant van een auto aan die uit een parkeervak weg reed. Bij een test bleek de bromfiets maar liefst 110 km per uur te kunnen rijden. De bromfietser zelf bleek alcohol te hebben gedronken, Hij blies aan het bureau 635 ug/l en zijn rijbewijs werd dan ook ingenomen.

Grote controles

In de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 mei heeft een grote controle plaatsgevonden op de Noordervaart in Stompetoren maar ook op de Edisonweg en de Robonsbosweg in Alkmaar. In totaal hebben bijna 700 automobilisten moeten meewerken aan een blaastest. 18 van hen bleken te diep in het glaasje te hebben gekeken, waaronder 4 beginnend bestuurders. De hoogste score voor één van hen was 415 ug/l (tot 90 toegestaan). De hoogste score onder de gevorderde bestuurders was 525 ug/l (tot 220 toegestaan). Tegen alle overtreders is een proces-verbaal opgemaakt.

Gezochte gepakt

In Den Helder liep zaterdagmorgen 22 mei 2010 rond 01.15 uur een 37-jarige automobilist uit Nieuwediep tegen de lamp op de Sluisdijkstraat. Hij blies 360 ug/l en bleek tevens nog gezocht te worden door justitie Utrecht. Hij werd in afwachting van zijn transport opgesloten.

Tegen stoeprand bij controle

Hoorn, zaterdag 22 mei 2010.

Rond 06.00 uur controleerden agenten op de Oosterscheldeweg een 25-jarige automobilist uit Hoorn op drankgebruik. Na het stopteken stuurde de man naar rechts maar raakte daarbij al de stoeprand. Na een ademtest bleek waarom; hij had teveel gedronken. De man blies als beginnend bestuurder 540 ug/l (tot 90 toegestaan) en moest meteen zijn rijbewijs inleveren.

Routinecontrole

Enkhuizen, zaterdag 22 mei 2010.

Rond 03.00 uur werd op de Reigerweg, bij wijze van routinecontrole, een 32-jarige automobilist uit Enkhuizen gechekct op drankgebruik. Hij moest mee naar het bureau en blies daar 515 ug/l op het ademanalyseapparaat. Hij kreeg een proces-verbaal.

Drugsvangst

Enkhuizen, vrijdag 21 mei 2010.

Na een melding van geluidsoverlast troffen agenten in de centrale hal van een wooncomplex aan de Lijsterbesstraat een 43-jarige man uit Vlagtwedde aan. Hij had een flinke tas bij zich waar een sterke hennepgeur uit kwam. In de tas bleek ongeveer 2,5 kilo aan hennep te zitten. Hij werd op grond van de Opiumwet aangehouden en bleek ook nog eens ruim 2000 euro aan contanten bij zich te hebben. De man is opgesloten in een politiecel in verband met een nader onderzoek. Het geld en de hennep zijn in beslag genomen.

Uit de bocht

Heerhugowaard, zaterdag 22 mei 2010.

Rond 03.30 uur kreeg de politie de melding dat er op de Constantij Huygensstraat een auto uit een bocht was gevlogen en vast stond in de berm. Ter plaatse troffen agenten de 30-jarige bestuurder uit Heerhugowaard bij het voertuig aan. In zijn auto lag een zakje met vermoedelijk speed. De man beweerde dat hij de auto van een kennis had geleend. Navraag leerde dat dit niet het geval was. De verdachte heeft de auto een half jaar geleden aan de kennis verkocht en heeft deze vermoedelijk met een achtergehouden sleutel weggenomen. De man is in verband met een nader onderzoek opgesloten in een politiecel.

Brand bij caravanstalling

Heiloo, vrijdag 21 mei 2010.

Rond 16.00 uur is er brand ontstaan op het terrein van Van Duivenvoorde aan de Kanaalweg 78 te Heiloo. De brand brak uit in een opslagloods voor onder andere bouwmaterialen en ging gepaard met hevige rookontwikkeling waarbij asbest uit het dak vrij kwam. Twee mannen op het terrein hebben wat rook ingeademd en kregen zuurstof in een ambulance. Later zijn ze voor een controle nog naar het ziekenhuis gebracht maar mochten daarna naar huis. De gealarmeerde brandweer kwam in actie met vier brandweerautos. Rond 17.30 uur werd het sein brand meester gegeven. De loods ging verloren. De eigenaar zag nog kans om door het vuur bedreigde caravans weg te duwen. De Kanaalweg is tot 18.00 uur afgesloten geweest en het verkeer werd door de politie omgeleid. De uitstoot van asbestdeeltjes is beperkt gebleven tot het terrein zelf dat tussen de weilanden ligt. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Aanrijding met letsel

Den Burg, vrijdag 21 mei 2010.

Rond 18.00 uur vond er een aanrijding met letsel plaats op de Pontweg waarbij twee autos betrokken waren.

Een 34-jarige automobiliste kwam vanaf de Westerweg en wilde de Pontweg oversteken in de richting van Den Burg. Daarbij zag zij vermoedelijk een 51-jarige automobilist uit Nagelkerke over het hoofd. Hij kwam uit zuidelijke richting over de Pontweg aanrijden (vanaf de veerboot). Door de botsing liep de vrouw letsel op aan haar nek en rug. De brandweer heeft assistentie verleend en de vrouw bij kennis en per ambulance gebracht naar het ziekenhuis in Den Helder. Doordat de auto van de vrouw na de aanrijding van richting veranderde kwam deze ook nog tegen een geparkeerde tractor in de berm aan. Deze liep geen schade op.

Aanhoudingen na belediging en bedreiging

Heerhugowaard, vrijdag 21 mei 2010.

Tegen middernacht werden er op de Middenwaard door agenten twee jongemannen van 17 en 19 jaar oud uit Noord-Scharwoude aangehouden en naar het bureau gebracht. Ze waren betrokken bij een klein vechtpartijtje en toen één van de agenten de 17-jarige jongen wilde aanhouden omdat hij zich niet kon legitimeren bemoeide de 19-jarige zich ermee. Het draaide uit op verzet tegen de agent en zijn ter assistentie gekomen collegas. Door de verdachten werden bedreigingen en beledigingen geuit. De 19-jarige verdachte is onlangs nog met de politie in aanraking geweest en hij heeft te maken met een geschorste bewaring. Bekeken wordt of hij nu moet blijven. Tegen het tweetal wordt in ieder geval een proces-verbaal opgemaakt.

Alleen kleine incidenten tijdens Luilaknacht (tevens homepagebericht)

Schagen, zaterdag 22 mei 2010.

De luilakviering is in de politieregio Noord-Holland Noord over het algemeen vrij rustig verlopen. De politie heeft in de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 mei wel extra toezicht gehouden, vaak in samenwerking met gemeenten en beveiligingsbedrijven. Schade bleef beperkt tot vernieling van enkele ruiten en hier en daar een containerbrandje. Er werden nauwelijks arrestaties verricht, enkele jongeren kregen een bekeuring wegens het plegen van baldadigheid.

Hieronder de opvallendste incidenten:

In Kolhorn werd rond 05.00 uur op de Vijverlaan een thermopaneruit van een slaapkamer ingegooid met behulp van een stoeptegel. De tegel met een afmeting van 30 x 30 centimeter kwam op het bed van de slapende bewoners van 91 jaar oud terecht. Ze waren hevig geschrokken maar raakten niet gewond. In de omgeving troffen gealarmeerde agenten nog een paar jongens van 12 en 13 jaar oud aan. Er kon op dat moment niet bewezen worden dat zij de daders waren maar de politie stelt een nader onderzoek in naar de vernieling en hun gegevens zijn genoteerd.

In Kolhorn werden overigens meerdere vernielingen gepleegd. Bij een woning aan de Nieuwe Streek werd ook een ruit ingegooid. Tevens werden er klepjes van twee lantaarnpalen verwijderd en ging het licht uit. Enkele putdeksels waren van straatkolken gehaald en bij de plaatselijke school en de bijbehorende sportzaal waren ruiten vernield.

In Alkmaar werd van een geparkeerde auto op de Helderseweg de achterruit vernield door onbekende daders. Ook een ruit van een bushokje op de Kortenaerkade moest het ontgelden. Op de Melis Stokelaan werd een brandje gesticht. Oude kranten en enkele fietsen gingen in vlammen op.

In Den Helder losten bewoners zelf een probleem op. De eigenaar van een woning aan de Boterzwin 13 was er rond 03.15 uur getuige van dat een zevental jongeren vernielingen pleegden aan zijn tuin. Enkele coniferen werden omgetrokken en ook de brievenbus van zijn buren werd beschadigd. De bewoner herkende één van de daders en ging meteen naar zijn ouders toe. Daar werd de zaak onderling geregeld. De politie werd wel op de hoogte gebracht van het incident, voor het geval de gemaakte afspraken niet worden nagekomen.

In Schagen werd een woning aan de Jan Steenstraat door een zevental jongens en meisjes tussen de 10 en 13 jaar oud met etenswaren onder gesmeerd rond 03.30 uur. Deze groep kon door agenten bij het Piet Mondriaanpark worden achterhaald en ze kregen een bekeuring. De bewoner van het pand was niet thuis. Eventuele schade wordt op de ouders van de minderjarigen verhaald.

In Hoorn werden in totaal 60 eieren van jongeren met kwade bedoelingen afgepakt.

Internetaangiften worden in de loop van het weekend nog in de politiesystemen verwerkt.