Ingezonden persbericht




Anton Goudsmit en The Ploctones met VPRO / Boy Edgar Prijstour in Nijmegen in het Pinksterweekend

De VPRO/Boy Edgar Prijs is de belangrijkste prijs op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland. In 2010 is deze prijs toegekend aan gitarist, componist en bandleider Anton Goudsmit. Hierop startte Anton Goudsmit begin deze maand een landelijke tournee met zijn band The Ploctones.

Deze VPRO / Boy Edgar Prijstour 2010 zal op zaterdag 22 mei Music Meeting aan doen, het internationale muziekfestival in Park Brakkenstein, Nijmegen. Goudsmit en zijn band treden op om 17.30 uur, op het gratis toegankelijke podium. Dit concert wordt georganiseerd door Het Muziekenhuis, podium voor nieuwe muziek, samen met de stichting Jazz & Impro Nijmegen (JIN) en Music Meeting.

Over The Plocktones
The Ploctones vertegenwoordigen alles waar het in de jazz om gaat. Ze verklanken een gevoel van vrijheid, zoals die alleen in je wildste fantasieën bestaat. En als je improvisatie omschrijft als 'een kwestie van opvangen wat er rondgaat', dan hebben The Ploctones daar een perfect afgestemde antenne voor.


Plaats The Ploctones in een hokje en ze morsen met opzet fors over de lijntjes heen. Is het jazzrock, blues of funk wat The Ploctones door de microfoons jagen? Het is het allemaal. Jazz, latin, kaseko, punk, pop, r&b, country, bluegrass? Alle stijlen komen voorbij. Anton Goudsmit deelt stroomstoten uit op zijn gitaar, Efraïm Trujillo blaast de bodem uit zijn tenorsax, Jeroen Vierdag danst over zijn bassnaren, en Martijn Vink drumt onverstoorbaar voorheen ondenkbare patronen op zijn kit. Samen verslinden ze elk goed muzikaal idee met huid en haar en hebben daar aanstekelijk veel lol in.

Uit het juryrapport van de VPRO / Boy Edgar Prijs 2010: "De jury is tot haar besluit gekomen op grond van de waardering die zij heeft voor het aanstekelijke, humorvolle en altijd onvoorspelbare karakter van 'zijn' muziek." "Hij is veelzijdig: beweegt zich muzikaal tussen popmuziek, jazzmuziek, kamerjazz, geïmproviseerde muziek en 'groovende' funk." "Een echte 'bandjesman' - en dat wil zeggen dat hij precies aanvoelt waar het in de jazz & improvisatiemuziek over gaat (of zou moeten gaan), namelijk SAMEN spelen" "Of het nu om jongeren dan wel wat oudere luisteraars gaat, Anton weet ze altijd aan zich te binden. Een musicus die in de meest uiteenlopende muzikale situaties creatieve bijdragen levert en tegelijkertijd zichzelf blijft: herkenbaar, energiek en inventief."

Datum: zaterdag 22 mei 2010
Locatie: Music Meeting, Park Brakkenstein, Nijmegen Aanvang: 17.30 uur
Toegang concert: gratis

Meer info: www.hetmuziekenhuis.nl, www.musicmeeting.nl www.stichting-jin.nl