D66

zaterdag 22 mei 2010

Pechtold: "Cohen moet nieuw financieel plan presenteren"

PvdA-lijsttrekker Job Cohen trekt vandaag het PvdA-voorstel in om de AOW-leeftijd vanaf 2015 te verhogen. Dat is het derde financiële gat in het PvdA-programma. D66-leider Alexander Pechtold wil dat de PvdA een nieuw financieel plan met alle bezuinigingen en uitgaven presenteert.

Extra uitgaven

Bij TROS Kamerbreed trok Cohen het voorstel in om de AOW-leeftijd vanaf 2015 te verhogen. Afgelopen vrijdag maakte de PvdA nog bekend vanaf 2015 te beginnen met een verhoging van de AOW-leeftijd. Hierdoor ontstaat een financieel probleem van 400 miljoen in de PvdA-plannen. Gisteren tijdens het Radio1-debat trok Cohen al het voorstel in om het eigenrisico in de zorg voor de middenklasse te verhogen, wat een financieel probleem van 900 miljoen euro betekent. Ook het eerdere voorstel van Cohen om 5 mei een extra nationale feestdag te maken is niet terug te vinden in de financiële onderbouwing van het PvdA-programma. Dat laatste kost niet alleen veel geld voor het bedrijfsleven, ook de overheid loopt tegen 500 miljoen extra uitgaven op.

Pechtold: "Het mooie aan de Nederlandse politiek is dat vrijwel alle partijen met een eerlijk financieel plan naar de kiezer gaan. De PvdA heeft nu al voor meer dan anderhalf miljard in haar plannen gewijzigd. Kiezers hebben er recht op te weten wat de PvdA daarmee doet. Kiest de PvdA voor een hogere staatsschuld of voor lagere koopkracht?"

Extra staatsschuld

Afgelopen donderdag presenteerde het CPB de doorrekening van de verkiezingsprogramma's van politieke partijen. De PvdA scoorde daarbij slecht op bezuinigen, maar samen met de SP goed op koopkracht. De wijzigingen van Cohen zorgen ervoor dat de PvdA de koopkracht van huishoudens sterk vermindert of dat de staatsschuld nog verder oploopt.

Pechtold: "Als de PvdA ervoor kiest deze extra uitgaven met extra staatsschuld te betalen, komen de kansen van de volgend generatie op een huis, een baan en een goed diploma nog verder onder druk te staan. Kiezers hebben er recht op te weten of de PvdA dit echt doet." Als de PvdA er daadwerkelijk voor kiest de extra uitgaven met extra staatsschuld te betalen, bezuinigt zelfs de SP (10 miljard) nog meer dan de PvdA (9,2 miljard).

Draagvlak

Pechtold maakt zich zorgen over het draagvlak voor hervormingen op de arbeids- en woningmarkt. Pechtold: "Het volgende kabinet zal moeilijke besluiten moeten nemen, zoals een verhoging van de AOW-leeftijd. Ik wil dat de PvdA dat ook helder verdedigt en niet steeds terugtrekkende bewegingen maakt. Anders zullen mensen na de verkiezingen zeer teleurgesteld zijn, omdat zij dachten dat alles bij het oude zou blijven."