KNHS

Chardon neemt voorsprong in Nederlands Kampioenschap 22 mei 2010

ZELHEM (KNHS) Na een schitterende dressuurproef heeft IJsbrand Chardon (Den Hoorn) een fikse voorsprong genomen op zijn concurrenten in het Nederlands Kampioenschap vierspannen. Theo Timmerman (Putten) volgt met afstand op de tweede plaats, Koos de Ronde (Zwartewaal) bezet momenteel de derde plaats.

Slechts twee weken geleden kende de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie het Nederlands Kampioenschap toe aan de Achterhoekse Paardedagen in Zelhem. De Nederlandse menners strijden naast de hoogste eer in het Nederlands Kampioenschap gelijktijdig in het internationale deelnemersveld om kostbare Wereldbekerpunten.
Voor IJsbrand Chardon was Zelhem zijn eerste outdoor optreden met het span waarmee hij in oktober naar Kentucky hoopt te reizen. Met een score van 34,18 punten zette de viervoudig Wereldkampioen onder zomerse weersomstandigheden een prachtige dressuurproef neer waar alle juryleden het unaniem over eens waren: Het liep top, alle onderdelen zoals het uitstrekken en de verzameling verliepen erg goed, ik kan geen enkel verbeterpuntje bedenken, vertelt een enthousiaste Chardon die zich de laatste tijd sterk heeft toegelegd op de dressuur. In de marathon hoopt de 21-voudig Nederlands Kampioen zich bij de eerste drie te kunnen rijden en zodoende zijn voorsprong te behouden. Theo Timmerman reed de paarden waarmee hij mikt op een WK-ticket naar de tweede plaats: Ik heb ten opzichte van de voorgaande wedstrijden mijn achterpaarden omgespannen en dat liep goed. Ik ben op zoek naar de juiste opstelling en heb er bewust voor gekozen om in Zelhem iets uit te proberen zodat ik straks in Aken weet waar ik sta. Ook Koos de Ronde is op zoek naar de beste keuze voor zijn dressuurspan: Ik heb de selectie van de paarden die in aanmerking komen voor het WK teruggebracht naar zeven. Vandaag had ik twee kleine foutjes maar dit hoop ik in de marathon goed te kunnen maken.

De marathon die op zondag 23 mei wordt verreden bestaat uit zeven technische hindernissen ontworpen door internationaal parcoursbouwer Arjan Brink (Apeldoorn) die onder andere verantwoordelijk was voor een aantal hindernissen op het WK vierspannen in Beesd in 2008. De NK-waardige hindernissen bieden veel alternatieven waardoor het een zeer spannende strijd zal worden op de terreinen aan de Hogeveldweg in Zelhem.

Uitslag dressuur (stand na 1e onderdeel NK):

1. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 34,18

2. Theo Timmerman (Putten) 41,34

3. Koos de Ronde (Zwartewaal)

4. Harry de Ruyter (Kessel) 48,77

5. Herman ter Harmsel (Rijssen) 50,05

6. Ad Aarts (Liessel) 60,16

7. Hans Heus (Eerbeek) 61,70

8. Ton Monhemius (Halfweg) 64,64

9. Mark Weusthof (Rossum, Ov.) 68,35

10. Peter de Ronde (Zwartewaal) 68,99

11. Edwin Spek (Putten) 71,81

12. Piet de Ronde (Zwartewaal) 76,54

Programma NK vierspannen Zelhem
Zondag 23 mei:
vanaf 13.48 uur: marathon vierspan paarden (eerste vierspan in eerste hindernis om ca. 14.45 uur)

Maandag 24 mei:
Vanaf 11.00 uur: vaardigheid vierspan paarden
12.30 uur: prijsuitreiking Nederlands Kampioenschap

Kijk voor meer informatie en de complete uitslag op www.hoefnet.nl

Foto IJsbrand Chardon door Rinaldo de Craen.