Open Weekend Struisvogelboerderij Monnikenwerve


Uniek Pinksterevenement

SLUIS, 20100414 -- Tijdens het Pinksterweekend, 22, 23 en 24 mei 2010 organiseert Struisvogelboerderij Monnikenwerve aan de Hogeweg te Sluis voor de 13e keer haar jaarlijkse Open Weekend. Wat in 1997 voor familie de Bruijckere begon als een hobby groeide al snel uit tot een attractie met als gevolg dat tijdens het Pinksterweekend van 1998 er voor het eerst een Open Weekend was. De belangstelling was overweldigend met als gevolg dat het de aanzet werd tot een heuse traditie.

Er is dan ook heel wat te beleven op Monnikenwerve, vanzelfsprekend zijn er de Struisvogels, inmiddels ongeveer 150 stuks. Van kleine kuikens tot de immense broeddieren, alles is van dichtbij te bekijken. Tijdens de rondleidingen die ieder uur worden gehouden (indien nodig vaker) komt de bezoeker alles te weten over deze van oorsprong Afrikaanse loopvogel. Wat eten ze, hoe oud kunnen ze worden, hoe hard kunnen ze lopen, wanneer steken ze hun kop in het zand, maken ze geluid etc.

In de gezellige tearoom met uitzicht over de weilanden kan men onder het genot van een drankje alle vogels nog eens grondig observeren, bij goed weer is er vanzelfsprekend ook een terras. Maar ook als de zon het laat afweten is er niets aan de hand, de bezoeker kan alle vogels ook vanuit de schuren bekijken, dus zelfs bij regenachtig weer is Monnikenwerve prima te bezoeken.

In het vernieuwde winkeltje kan men diverse struisvogelproducten zien. Zo zijn er de prachtig glimmende eieren die uitstekend als decoratie dienen. Van de eieren wordt er tevens een overheerlijke likeur bereid (een soort advocaat), die natuurlijk verkrijgbaar en te proeven is. Ook is er traditiegetrouw de inmiddels bekende struisvogelcake voor bij de koffie. Eén struisvogelei is genoeg om 7 of 8 cakes mee te bakken, het ei heeft namelijk de inhoud van ongeveer 25 kippeneieren! Het hoofdproduct van de struisvogel is het lekkere en cholesterolarme Struisvogelvlees. De veren worden verwerkt in o.a. plumeaus en het vet van de struisvogel wordt verwerkt tot cosmeticaproducten, zoals struisbalsem en huidlotion. Misschien wel het mooiste product is het struisvogelleder. Het eigen huismerk "F.Lorinz" biedt een uitgebreid gamma aan tassen, portemonnees, riemen etc. In de schuren zijn er diverse kraampjes met producten zoals honing, Zuid-Afrikaanse wijnen enz.

Altijd wel wat te doen
De familie de Bruijckere is al druk bezig met de voorbereiding. "Ik hoop dat het net zo druk wordt als vorige jaren, veel mensen komen zelfs elk jaar enige malen kijken hoe het met mijn vogels gaat" vertelt eigenares Susanne de Bruijckere enthousiast. " Voor mij is dat het bewijs dat bezoekers het hier naar hun zin hebben en vaak net zo verliefd worden op de dieren als ik zelf. Mijn broeddieren heb ik dan ook een naam gegeven, ze lopen hier al sinds het begin rond en het zijn gewoon huisdieren geworden. Ik ben er de hele dag mee bezig en het verveelt nooit, de dieren zijn erg aanhankelijk. Door er zoveel mee bezig te zijn ga je hun karakter kennen en daardoor ze naar mij toe absoluut niet gevaarlijk. De dieren krijgen altijd voorrang en geen enkele verandering mag ten koste gaan van de aandacht en verzorging die de Struisvogels krijgen.

Vernieuwingen
Toch is er voor de bezoeker die ieder jaar terugkeert weer wat veranderd. Er kwam in 2009 een grote nieuwe stal bij, vlak achter de tearoom. Deze stal werd speciaal gebouwd om de kuikens die pas geboren zijn een extra mooie binnenruimte te geven waar ze lekker kunnen rennen. De stal is eigenlijk een soort serre, er is veel lichtinval en bij een beetje zonnig weer is het direct behaaglijk warm voor de allerkleinsten. Bij mooi weer kunnen de kleintjes lekker naar buiten om in de zon te lopen en in het gras te pikken. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe broeierij, diverse broedkasten in afgesloten ruimtes zorgen ervoor dat Monnikenwerve vanaf nu niet alleen eieren kan uitbroeden voor het eigen bedrijf maar ook voor collega struisvogelboeren. Er is ruimte voor 1300 eieren en er zullen dus vanaf deze zomer enkele duizenden kuikens op jaarbasis worden uitgebroed. Een belangrijke nieuwe stap voor de jarige boerderij.


Sinds enkele jaren is Struisvogelboerderij Monnikenwerve ook op internet te bezoeken. Surf naar: www.destruisvogel.nl voor een voorproefje op deze Pinksterdagen. U vindt Struisvogelboerderij Monnikenwerve op het volgende adres:
WAAR:
Struisvogelboerderij Monnikenwerve
Hogeweg 1
4524 KG Sluis (tussen Sluis en Aardenburg richting Heille)
Tel. 0031-117-492131
www.destruisvogel.nl
info@destruisvogel.nl
WANNEER:
22, 23 en 24 mei van 10.00-18.00 uur.





Ingezonden persbericht