Ingezonden persbericht


Gekoesterde schoonheid

Kunst uit Brabants privébezit
22 mei t/m 29 augustus 2010

In het Noordbrabants Museum zijn deze zomer negentig unieke kunstwerken bijeengebracht, afkomstig uit particulier Brabants bezit. Nooit eerder waren deze kunstwerken in het openbaar te zien. Bovendien betreft het zonder uitzondering topstukken, van beroemde meesters uit de Gouden Eeuw tot werken van hedendaagse kunstenaars met internationale allure.

Weinig mensen weten dat Noord-Brabant belangrijk particulier kunstbezit kent. Voor de buitenwereld blijven deze kunstschatten verborgen, maar in eigen kring worden ze gekoesterd.

In de expositie Gekoesterde schoonheid - Kunst uitt Brabants privébezit wordt een aantal van de fraaiste werken uit dit privébezit tentoongesteld. Schilderijen van Rubens, Ruisdael, Coorte, Steen, van Spaendonck, van Gogh, Breitner, Modigliani, Delaunay, Appel en de Kooning zijn te zien, evenals objecten en beelden van grootheden als Picasso en Zadkine.

Brabants bezit

Het Noordbrabants Museum bouwde de afgelopen decennia een goede band op met verschillende verzamelaars en was aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van het kunstbezit. Enkele particulieren hebben een zeer omvangrijke kunstverzameling. Veel anderen hebben een kleine maar zeer hoogwaardige collectie. De werken zijn telkens met liefde gekozen en gekocht en reflecteren de persoonlijke smaak van de eigenaar.

Jonge verzamelaars

Verzamelen begint al op jonge leeftijd. Veel kinderen sparen enthousiast spullen die zij waardevol vinden. Speciaal voor en met jonge verzamelaars wordt een verzamelzolder ingericht, waarvoor nog verzamelingen gezocht worden. Kinderen tussen de 4-12 jaar oud worden van harte uitgenodigd hun verzameling bij de afdeling educatie te melden (educatie@noordbrabantsmuseum.nl) met vermelding van naam, adresgegevens, een foto van de verzameling en korte omschrijving. Misschien is hun collectie dan vanaf mei in het museum te zien.

Op de verzamelzolder zullen ook ruilmiddagen en andere activiteiten voor de jeugd worden georganiseerd.

Publicatie

Ter gelegenheid van de expositie verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus over Brabants privébezit. Deze productie van het Noordbrabants Museum en Uitgeverij Waanders kost ¤ 27,50 enn is verkrijgbaar in de museumwinkel.


---