Ingezonden persbericht


persbericht

Opera Zuid viert twintigjarig jubileum met Le Nozze di Figaro

Op zaterdag 22 mei 2010 gaat in het Parktheater Eindhoven de Opera Zuid-productie Le Nozze di Figaro in première. Opera Zuid viert met deze productie het twintigjarig jubileum. Het is geen toeval dat artistiek leider Miranda van Kralingen voor deze Mozart-opera heeft gekozen. Le Nozze di Figaro was de eerste productie van Opera Zuid in 1991 en in 2000 werd het tienjarig jubileum ook met deze opera gevierd.

Voor deze Le Nozze is voor een heel nieuw concept gekozen. Een team van theatermakers, bestaande uit regisseurs Sybrand van der Werf en Nynke van den Bergh zullen samen met Ilmer Rozendaal en Robin Coops, theatermakers van de toneelacademie Maastricht, een gelaagde, spannende 'Figaro' maken.

In Le Nozze di Figaro vechten twee mannen om een meisje. De graaf wil Susanna; Susanna wil trouwen met Figaro, maar dààr is toestemming van de graaf voor nodig ... Resultaat: een wervvelende komedie over roddel en bedrog, liefde en jaloezie, overspel en trouw, die na ruim twee eeuwen nog net zo prikkelend is als toen. Onder de bekende plot van de opera, waarin de strijd tussen meester en knecht centraal staat, ligt een thematische laag die veel breder is: the Battle of the Sexes. De reden waarom Le Nozze di Figaro tijdens haar eerste uitvoeringen zo revolutionair was - Figaro behandelt de Graaf in de eerste plaats als man en niet als meester - maakt het stuk nu tot een zedenkomedie waarin we onszelf moeiteloos kunnen herkennen.

Een mozaïek van karakters

Zoveel mensen, exponentieel zoveel relaties. Dit is terug te vinden in de complexiteit van het verhaal. Binnen de bestaande verhaallijn krijgen in deze enscenering alle nevenverhalen ook een plaats, zodat een mozaïek van karakters en hun onderlinge relaties ontstaat. Alles en iedereen blijkt met elkaar in verbinding te staan, net zoals in het echte leven. Op die manier ontstaat een Figaro, ontdaan van zijn museale waarde en met beide benen in de samenleving van vandaag. Bovenstaande heeft natuurlijk ook zijn consequenties voor de vormgeving. Door een open, ruime scenografie komen de karakters in het volle licht te staan, met al hun onhebbelijkheden en onvolmaaktheden. Binnen en buiten, in zicht en uit zicht en kijken en bekeken worden krijgen een letterlijke interpretatie op de vloer. In de kostuums en het spel zal een hedendaags beeld te zien zijn, waarachtig en direct, zonder de theatrale verbeelding te verliezen. Door het gebruik van dans zal ook op een abstractere manier vormgegeven worden aan de verschillende menselijke relaties.

Korte inhoud

Figaro, bekend als de barbier uit Il Barbiere di Siviglia, is in dienst van graaf Almaviva. Voor zijn huwelijk met Susanna, het kamermeisje van de gravin, heeft Figaro toestemming nodig van de graaf. Deze heeft juist in een grootmoedige bui afstand gedaan van zijn 'recht op de eerste nacht' met de bruiden van zijn personeel. De rokkenjager heeft daar echter al gauw spijt van, verliefd als hij is op de lieftallige Susanna.

De gravin en Susanna willen hem straffen voor zijn eeuwige vreemdgaan en ervoor zorgen dat het grafelijk paar weer in liefde bij elkaar komt. Cherubino, het hulpje van graaf Almaviva, dat zowel met Susanna als de gravin geflirt heeft, wordt vervolgens door zijn baas het leger ingestuurd. Op de trouwdag van Figaro en Susanna speelt Susanna de graaf een briefje in handen: een uitnodiging voor een rendez-vous. Toch zal zij niet degene zijn die hij daar treft, maar de als Susanna verklede gravin. Almaviva tuint er in, leert zijn lesje, smeekt zijn vrouw om vergeving en belooft haar eeuwige trouw ...

Le Nozze di Figaro wordt in het Italiaans gezongen en in het Nederlands boventiteld.

bezetting

dirigent Dirk Vermeulen kapelmeester Tjalling Wijnstra theatermakersteam Sybrand van der Werf, Nynke van den Bergh, Robin Coops en Ilmer Rozendaal
decorontwerp Herbert Janse kostuumontwerper Dorien de Jonge lichtontwerper Henk van der Geest choreograaf Hendrik Lebon

orkest Het Brabants Orkest koor Koor Conservatorium Maastricht

met als Willem de Vries Conte Almaviva Johanni van Oostrum Contessa Almaviva Kim Savelsbergh Susanna, dienstmeisje van de gravin Martijn Sanders Figaro, kamerdienaar van de graaf Karin Strobos Cherubino, hulpje van de graaf Margo Weiskam Marcellina, huishoudster van de graaf Mark Omvlee Don Basilio, muziekleraar / Don Curzio, rechter Per Bach Nissen Dottore Bartolo Steve de Schepper Antonio, oom van Susanna en tuinman Saskia Voorbach Barbarina, dochter van Antonio

speellijst

première
zaterdag 22 mei, 19.30 uur Eindhoven Parktheater 040 211 11 22 dinsdag 25 mei, 19.30 uur Tilburg Schouwburg 013 543 22 20 donderdag 27 mei, 20.15 uur Venlo Theater de Maaspoort 077 320 72 22 zaterdag 29 mei, 20.00 uur Sittard Stadsschouwburg 046 452 44 00 dinsdag 1 juni, 20.00 uur Heerlen Parkstad Limburg Theaters 045 571 66 07 donderdag 3 juni, 20.15 uur Maastricht Theater aan het Vrijthof 043 350 55 55 zaterdag 5 juni, 20.15 uur Arnhem Schouwburg 026 443 73 43 dinsdag 8 juni, 20.15 uur Rotterdam Schouwburg 010 411 81 10 donderdag 10 juni, 19.30 uur Utrecht Stadsschouwburg 030 230 20 23 zaterdag 12 juni, 19.30 uur Den Haag Lucent Danstheater 070 880 03 33 dinsdag 15 juni, 19.30 uur Den Bosch Theater aan de Parade 0900 33 72 72 33 donderdag 17 juni, 20.15 uur Groningen Stadsschouwburg 050 368 03 68 zaterdag 19 juni, 20.00 uur Breda Chassé Theater 076 530 31 32 dinsdag 6 juli 19.30 uur Amsterdam Het Concertgebouw 0900 671 83 45 semiscenisch (¤ 1,- per gesprek)

Open huis bij Opera Zuid op 8 mei 2010 in het kader van de Europese Operadagen

Op 8 en 9 mei 2010 openen honderd operahuizen in 22 landen de deuren in het kader van de Europese Operadagen, een initiatief van Opera Europa. Het doel is Europese operahuizen zich te laten verenigen om opera als kunstvorm onder de aandacht te brengen met de nadruk op de talenten die het maken.

Het thema van dit jaar is 'Crossing Bridges'. Opera Zuid slaat bruggen door de operaproductie Le Nozze di Figaro: jonge theatermakers die deze productie gezamenlijk maken. Er wordt tevens een brug geslagen tussen de vele verschillende vormen van kunst in opera: zang, theater en dans. Deze bruiloft van Figaro is een van de producties waarmee Opera Zuid haar twintigjarig jubileum viert.

Opera Zuid biedt met de Europese Operadagen een interessant en vrij toegankelijk programma. Het programma zal ondermeer bestaan uit een praatje van de regisseurs, het bijwonen van een deel van een repetitie, een rondleiding en presentatie over Opera Zuid en uiteraard is er tijd voor koffie en vlaai. Aanvangstijd van het programma is 10.30 uur. Wijzigingen in het programma voorbehouden.

Wilt u 8 mei aanwezig zijn? Geeft u zich dan op via pr@operazuid.nl of telefonisch via + 31 43 321 01 66.
---



Ingezonden persbericht