Ingezonden persbericht


Nederlands laatste zeeheld in Museum Elburg

Persbericht, 'Jongen! Gij zult het zeegat uit!' Met deze belofte begint voor Jan Hendrik van Kinsbergen in 1756 zijn vurig verlangde marineopleiding. Hij wil in de voetsporen treden van de zeventiende-eeuwse zeeheld Michiel de Ruyter, die hij al vanaf zijn kinderjaren bewondert. 'O, konde ik ook eens zo een groot man zijn'. Jan Hendriks wens gaat in vervulling. Ruim een halve eeuw later wordt hij door tijdgenoten vereerd als 'Nederlands laatste zeeheld'. Na zijn dood krijgt Van Kinsbergen in de Nieuwe Kerk te Amsterdam een praalgraf op slechts enkele meters afstand van de praalgraven van de zeventiende-eeuwse zeehelden Michiel de Ruyter en Jan van Galen. De tentoonstelling in Museum Elburg toont Van Kinsbergens jeugd en opleidingsjaren, zijn marinecarrière en zijn jaren als begunstiger van Elburg. Jan Hendrik van Kinsbergen (1735-1819), 'Nederlands laatste zeeheld' is te zien van 22 mei t/m 23 oktober 2010.

Jan Hendrik van Kinsbergen heeft bij twee gelegenheden uitgeblonken als zeeheld. In dienst van de Russische marine verslaat hij in 1773 tweemaal de Turken in de Zwarte Zee. Hij keert terug naar Nederland als 'held van de Zwarte Zee'. Op 5 augustus 1781 vindt er tijdens de Vierde Engelse Oorlog (1780-1784) bij de Doggersbank een zeeslag plaats tussen de marines van Nederland en Engeland. Van Kinsbergen is een van de admiraals. Door daadkrachtig optreden wordt de Engelse aanval afgeslagen. In Nederland wordt deze zeeslag als een grote overwinning gevierd en de admiraals worden geëerd als 'helden van Doggersbank'. In 1810 wordt Jan Hendrik van Kinsbergen in de adelstand verheven en krijgt de titel 'Graaf van Doggersbank'.

In de achttiende eeuw is de Nederlandse marine ernstig in verval. Van Kinsbergen legt zich daar niet bij neer. Hij is een voorvechter van de modernisering van het zeewezen en krijgt bekendheid door tal van gezaghebbende publicaties op het terrein van zeetactiek, scheepsdienst en seinwezen. Door zijn huwelijk met de rijke bankiersweduwe Hester Clifford Hooft wordt Jan Hendrik van Kinsbergen een vermogend man. Na de dood van zijn vrouw in 1795 ontpopt hij zich als filantroop. Door heel Nederland profiteren personen en instellingen van zijn liefdadigheid. Vanaf zijn zesde jaar onderhoudt Van Kinsbergen nauwe banden met Elburg, zijn 'meest geliefde stad'. De kleine Zuiderzeestad wordt in ruime mate begunstigd. Jan Hendrik van Kinsbergen is de drijvende kracht achter het prestigieuze Elburgse Instituut voor Talen, Kunsten en Wetenschappen.

Bij deze expositie wordt de Podcatcher audiotour voor kinderen vanaf 9 jaar geïntroduceerd. De jonge bezoekers kunnen een boeiende en gebruiksvriendelijke audiotour door het museum maken. Op verschillende duidelijk aangegeven 'luisterpunten' vertelt de admiraal zelf over zijn leven en hij zal ook diverse (meerkeuze)vragen stellen. Tijdens het zomerseizoen wordt een podcatcher tour voor volwassenen geïntroduceerd. Kijk voor meer informatie op www.museumelburg.nl



Ingezonden persbericht