Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 11 mei 2010

De bijzondere vogels van het Ilperveld
Beleef de vaarexcursie met de boswachter

Het Ilperveld dat even ten noorden van Amsterdam ligt is een heel belangrijk natuurgebied. Hier broeden flinke aantallen weide- en rietvogels. Het gebied komt zelfs voor op de lijst van bijzondere Europese natuurgebieden, Natura 2000. De boswachter van Landschap Noord-Holland laat het u graag zien op zaterdag 22 mei van 13.30-15.30 uur. Deze excursie vindt ook plaats op 23, 29 en 30 mei van 13.30 - 15.30 uur.

Er lopen inmiddels al flink wat jonge kieviten en grutto's in het veld. De ouders zijn op hun hoede voor gevaren als de bruine kiekendief. De spanwijdte van z'n vleugels kan wel 130 centimeter zijn. Om het gevaar te bedwingen hangt er vaak een hele zwerm weidevogels om deze roofvogel. Wie weet komen we onderweg de zwarte stern tegen. Nu de waterkwaliteit in het Ilperveld weer verbetert is er meer voedsel voor deze soort te vinden, Zoals de larven van libellen. Vrijwilligers hebben vlotjes klaarliggen als de eerste zwarte sterns verschijnen. Misschien gaan ze die gebruiken om te broeden! We kijken ook naar de rietvogels. Als we goed luisteren horen we met een beetje geluk de snor, die een geluid maakt dat lijkt op een wekkertje.

Zin om mee te varen? Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088-006 44 55. De kosten bedragen ¤ 9,50 per persoon, Beschermers betalen ¤ 6,50. Kinderen tot 12 jaar ¤ 4,50. Terplekke aanmelden is mogelijk, om zeker van deelname te zijn raden wij aan vooraf te reserveren. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Het kan nog koud zijn op het water. U vindt het Bezoekerscentrum Ilperveld aan de Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer. Neem vanaf de A10 afslag Landsmeer. De complete routebeschrijving vindt u op onze website. Navigatieadres: Van Beekstraat 331, Landsmeer. Volg daarna de borden.