Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 17-05-2010

HET KUNSTUUR VAN ZATERDAG 22 MEI
AVRO brengt special over 600-jarig bestaan van 'De Nieuwe Kerk' in Amsterdam

Zaterdag 22 mei komt AVRO's KunstUur met een bijzondere aflevering over het 600-jarig bestaan van 'De Nieuwe Kerk' op de Dam in Amsterdam. De special bevat spectaculaire beelden van de orgels en herdenkingsramen hoog in de kerk die nog nooit eerder van zo dichtbij zijn gefilmd.

De Nieuwe Kerk in Amsterdam bestaat dit jaar 600 jaar. Hij werd in het voorjaar van 1410 in gebruik genomen en is hedendaags wellicht de meest bezochte kerk van Nederland. De laatste dertig jaar is de kerk een bloeiend cultureel centrum geworden met grote tentoonstellingen over bijzondere landen, culturen en religies. KunstUur gaat over de verandering van de kerk tot bijzondere expositieruimte en ontmoetingsplaats. En waarom liggen alle bekende Nederlandse zeehelden juist op deze plek begraven? Een aantal prominente Nederlanders legt uit waarom De Nieuwe Kerk op de Dam onze nationale bekendste en belangrijkste kerk is.

Dominee Carel ter Linden vertelt over de koninklijke huwelijken. Want hoewel de kerk momenteel geen religieuze taak meer heeft, worden er voor het koninklijk huis wel diensten gehouden. En was de kerk nou protestants of katholiek?

Emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde Herman Pleij laat de Middeleeuwen herleven als hij vertelt over de tijd waarin de Nieuwe Kerk in Amsterdam werd gebouwd. Waarom moest daar een nieuwe kerk komen en hoe zag Amsterdam er toen uit?

Voor Admiraal Borsboom is er een spannend moment. In de kerk daalt hij af in het graf van Michiel de Ruijter. Speciaal voor hem gaat het eeuwenoude slot open en kan hij naar alle herdenkings memorabilia kijken van zijn voorganger Admiraal de Ruijter.

De vaste organist (en één van Nederlands beroemdste organisten) Bernard Winsemius speelt orgel. Het zeventiende eeuwse orgel heeft een prachtige beschildering. Dat heeft te lijden. Door vocht en ouderdom trekt het hout van de kast krom en dreigt verval voor het werk.

En natuurlijk komt directeur Ernst Veen aan het woord. Al dertig jaar maakt hij van de kerk een prachtige expositieruimte. De plek van de kerk, de Dam in Amsterdam, is daarvoor uitermate geschikt. Met haar vele toeristen een prachtige plek om kunst, cultuur en inzicht in elkaar samen te brengen.

De Nieuwe Kerk 600 jaar, in KunstUur, zaterdag 22 mei 2010 tussen 17.00 en 18.00 uur bij de AVRO op Nederland 2.