Nationaal Concert met Wouter Hamel en leden van KCO

21/04/2010 12:00

Nationaal Historisch Museum

Muzikale ode aan het water

Het eerste Nationaal Concert met Wouter Hamel,

Piet Hein en leden van het Koninklijk Concertgebouworkest

Land en water is het thema van de Week van de Geschiedenis. Het Nationaal Historisch Museum loopt daarop vooruit door zich te laten zien én horen. Het organiseert op 23 mei 2010 om 16.00 uur in Park Sonsbeek in Arnhem de eerste editie van het Nationaal Concert met klassieke en populaire muziek uitgevoerd door Wouter Hamel en 22 leden van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Watermuziek

Wie aan Nederland denkt, denkt aan water. Het Nationaal Concert begint en eindigt met een speciaal arrangement. Bob Zimmerman steekt de Piet Hein Rapsodie van Peter van Anrooy in een nieuw jasje. De succesvolle jazz-zanger Wouter Hamel brengt met het Ensemble onder meer het toepasselijke Big Blue Sea. De leden van het Koninklijk Concertgebouworkest brengen een ode aan het water en voeren de indrukwekkende watermuziek van Georg Friedrich Händel uit.

Gratis, in de open lucht en met artiesten van wereldformaat

Het Nationaal Concert is de aftrap van een nieuwe en jaarlijkse traditie. Het concert is gratis toegankelijk voor alle Nederlanders en brengt ieder jaar op eerste pinksterdag een ander facet van de rijke muziekgeschiedenis onder de aandacht. Dit jaar een muzikale ode aan het water.

Brede beleving van muziekgeschiedenis

Geschiedenis laat zich niet vangen in een gebouw, maar is breder en moet breder beleefd worden. Geschiedenis raakt mensen en zet ze aan het denken. Dat geldt eveneens - en wellicht zelfs nog meer - voor muziekgeschiedenis. Met het Nationaal Concert in Park Sonsbeek draagt het Nationaal Historisch Museum hieraan bij.

Ook in Arnhem: Nieuwe Groeten Uit...

Voor de tentoonstelling Nieuwe Groeten Uit... riepen het Nationaal Historisch Museum, Foam Fotografiemuseum Amsterdam en het ANP Historisch Archief het publiek op om nieuwe beelden voor Nederland in te sturen. In totaal kwamen er bijna achtduizend foto's binnen. Samen bieden ze een uniek tijdsbeeld voor Nederland anno nu, een bron voor nieuwe ansichten voor Nederland. De foto's zijn te bewonderen in het Koetshuis en in de binnenstad. De toegang is gratis.

Het Nationaal Historisch Museum

Het Nationaal Historisch Museum wil de historische verbeelding stimuleren, enthousiasme voor geschiedenis teweegbrengen en nieuwsgierigheid opwekken. Op dit moment werkt een gedreven team intensief aan de ontwikkeling en de bouw van het Nationaal Historisch Museum in Arnhem. Het museum heeft straks een gebouw, maar het bestaat ook daarbuiten.

Onder het thema INNL biedt het Nationaal Historisch Museum ook nu al een blik op de rijke geschiedenis van Nederland. In samenwerking met organisaties op het terrein van erfgoed, geschiedenis, onderwijs, wetenschap en media presenteert INNL allerlei activiteiten, projecten en tentoonstellingen. Hierbij ontstaan daarbij voortdurend prikkelende verbindingen tussen heden en verleden. De programmering voor 2010 staat op www.innl.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.innl.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (