Gemeente Medemblik

Derde lustrum voor de Florisdag in Medemblik

In 1996 was het 700 jaar geleden dat graaf Floris V overleed. Om dit te gedenken werden er in het hele land speciale Floris-activiteiten georganiseerd. Omdat Medemblik, met zijn kasteel Radboud, een nauwe band met de graaf had werd ook hier een Florisdag georganiseerd. Op initiatief van de musea in Medemblik werden collega culturele instellingen benaderd en werd er een dag vol historische activiteiten in compleet aangeklede entourage gehouden. De reacties er op waren enthousiast en het volgende jaar werd de tweede uitvoering gehouden. En elke aflevering kwamen er meer of andere activiteiten, soms zelfs nieuwe deelnemers en gestaag groeide de bezoekersaantallen. Vanaf het begin was er het gezamenlijke entreekaartje, de strippenkaart (ja het was de tijd voor de OV-chipkaart... ) en eigenlijk was de Florisdag ook de eerste aanzet voor andere samenwerkingsverbanden zoals Medemblik en Meer. Florisdag bleef en zo zal het op 23 mei al weer voor de vijftiende keer plaats vinden.

Op eerste Pinksterdag wordt ook nu weer een uitgebreid programma uitgevoerd door alle deelnemers. Vanaf 10 uur kunt u terecht in het Stoommachinemuseum, daarna zijn vanaf 11 uur het kasteel en het bakkerijmuseum open en vanaf 12 uur zijn ook de andere deelnemers, zoals de kerken te bezoeken. Zo kunt u de Doopsgezinde Vermaning vinden in de Tuinstraat. Onopvallend, maar dat was juist de bedoeling; ze kunnen u er binnen van alles over vertellen en doen dat ook van harte. In de Martinuskerk kunt u binnen het rijke roomse leven aanschouwen; er worden schoolplaten en devotieprenten geëxposeerd. In de Bonifaciuskerk staat het hele weekend vol met kunst, zo'n 300 objecten van maar liefst zestig kunstenaars. Als de Bonifacius niet al een schatkamer was is het dat zeker in het Pinksterweekend! Leuk ook is dat enkele kunstwerken te winnen zijn bij de loterij, da's nog eens een originele manier om met kunst de kerk uit te gaan. En als u dan naar buiten stapt met uw kunstwerk bent u al vlak bij het Weeshuis, waar in het poortgebouw met zijn beroemde afbeelding van de vier weeskinderen de expositie "Cultuurgoed heden en verleden" van de oudheidkundigevereniging "Oud Medenblick" te bewonderen is.

Op het kasteel wordt zelfs het hele weekend vol uitgepakt, er zijn kinderspelen op het plein en u "herbeleeft" de middeleeuwen. Figuranten spelen het dagelijks leven met kledij en attributen zo natuurgetrouw mogelijk na, u kunt er helemaal in op gaan. De kinderen kunnen een zwaard hiervoor overigens zelf maken en laten brandmerken op weer een andere locatie; bij de smid van het Stoommachinemuseum even verderop langs de dijk. Daar brandt de smid niet alleen de zwaarden, maar hij stookt de boel flink op en veel machine zullen ook in werking te zien zijn. Stoom afblazen kunt u ook bij het station waar de stoomtrams staan. En dan bent u in het vlakbij gelegen Bakkerijmuseum van harte welkom om te gaan koekhakken. Ook al zo'n bijna vergeten historische activiteit die juist op Florisdag weer tot leven komt. Hierbij moet in zo min mogelijk slagen een koek over de lengte door midden worden gehakt. Twee mensen tegen elkaar en de verliezer betaalt. Tenminste dat was vroeger op de kermis, want nu zit het bij de prijs in, dus laat de verliezer gewoon maar trakteren. U kunt uitwaaien bij de molen. Nieuw is dat er niet alleen molen "de Herder" in bedrijf te zien maar dat er ook model watermolens te bewonderen zijn. En als er genoeg wind is, dan is daar ook te zien hoe het meel voor de koekjes wordt gemalen.

Er zijn verder op de locaties onder andere diverse historische spelletjes, verhalen, voertuigen, muziek en eten. En na afloop van zo'n leuke , volle dag is het natuurlijk heerlijk om ook de avond nog in Medemblik door te brengen. Want tweede Pinksterdag zijn de meeste mensen toch ook vrij....

Aanvullende info via de VVV Medemblik 0227-542852 of het Bakkerijmuseum 0227-545014