Ingezonden persbericht



---



Persbericht
29 maart 2010

Cultureel Utrecht goes Shanghai!

Tijdens de Shanghai World Expo bundelt een diverse groep Utrechtse culturele organisaties - uiteenlopend van het Liszt Concours, Holland Baroque Society en dichter Ruben van Gogh tot C-Mon & Kypski en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht - de krachten in het programma Utrecht goes Shanghai,een meerdaags cultureel evenement dwars door stijlen en disciplines heen. De Utrechtse culturele dagen vinden plaats tussen 23 en 26 mei 2010 in het Dutch Culture Centre te Shanghai.

Het programma is een initiatief van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours, dat al sinds 2004 regelmatig in Shanghai actief is met concerten, masterclasses en selectieronden. Uitgangspunt bij de samenstelling van het programma is het verbinden van de vele creatieve toptalenten die Utrecht rijk is, zowel op het gebied van kennis (met o.a. de enorme inzet van twaalf HKU-studenten) als cultuur. Op die manier ontstaat een programma dat net zo divers als vernieuwend is.

De deelnemende Utrechtse organisaties en personen zijn:

C-Mon & Kypski - 'eclectisch visionaire' band
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) / Faculteit Kunst Media & Technologie (KMT) Holland Baroque Society
Internationaal Franz Liszt Pianoconcours
Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement
Rian de Waal - concertpianist/jurylid en artistiek adviseur Liszt Concours Ruben van Gogh - dichter
Tjerk Ridder - singer/songwriter

Uit Shanghai o.a.: concertpianist Yingdi Sun (winnaar Liszt Concours 2005) en de Shanghai Conservatory of Music.

Programma:

zondag 23 mei 2010, Dutch Culture Centre


- Ode aan Utrecht, een programma met gedichten over Utrecht van de hand van dichter Ruben van Gogh, muziek van de Holland Baroque Society en beelden uit o.a. Het Utrechts Archief.


- De vrolijkste stad van Nederland, een spectaculair concert van de hipste band van Utrecht, C-Mon & Kypski, m.m.v. musici van de Holland Baroque Society, dichter Ruben van Gogh en een virtuele draaiorgel uit het Museum Speelklok.

Studenten Kunst Media & Technologie (KMT) van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht verzorgen bij beide programma-onderdelen een wervelende multimedia-presentatie. dinsdag 25 mei 2010, Dutch Culture Centre

- Trekhaak gezocht, muzikale theatershow van singer/songwriter Tjerk Ridder
- Tweedehands muziek: Utrecht at the Opera, programma met de Utrechtse concertpianist Rian de Waal, het Liszt Concours en Museum Speelklok en de Universiteit Utrecht.

woensdag 26 mei 2010, Shanghai Conservatory of Music


- Liszt Masterclasses, pianist en pianodocent Rian de Waal geeft lessen in Liszt, in voorbereidingen op de Internationale Selectieronden voor het 9de Liszt Concours

Van 23 tot en met 30 mei presenteren de gemeente en de provincie Utrecht zich tijdens de Wereldtentoonstelling in Shanghai met de Holland Knowledge Inc. days. Chinese en Nederlandse kennisintensieve bedrijven en kennisinstellingen ontmoeten elkaar in de Utrecht Lounge van het Nederlands paviljoen. Daar vinden ook demonstraties en netwerkbijeenkomsten plaats, waarmee een beeld wordt gegeven van de bijzondere positie van het Utrechtse bedrijfsleven en de expertise van de Utrechtse kennisinstellingen op het gebied van duurzaamheid en gaming.

Utrecht goes Shanghai wordt georganiseerd als onderdeel van de Utrecht Knowledge Inc. Days tijdens de EXPO, in samenwerking met onder meer Het Utrechts Archief, Shanghai Conservatory of Music, Stichting Literaire Activiteiten Utrecht, Trekhaak Gezocht, Universiteit Utrecht en met steun van de Gemeente Utrecht / Stadspromotie, Netherlands China Arts Foundation en het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten+.



Ingezonden persbericht