Tentoonstelling Sterke Verhalen in Het Fries Museum


Jurres, Bisschop en Tadema: grote meesters uit Friesland

FRIES MUSEUM, LEEUWARDEN, 20100517 -- Het Fries Museum presenteert van 23 mei tot en met 20 juni de tentoonstelling Sterke Verhalen, waarin werk te zien is van de drie beroemdste 19de-eeuwse Friese schilders: Johannes Hendricus Jurres, Christoffel Bisschop en Lourens Alma Tadema. Aanleiding voor de tentoonstelling zijn nieuwe aanwinsten van Jurres, verworven dankzij het Collectiefonds van het Fries Museum.


Jurres, Bisschop en Tadema zijn sterk in het vertellen van verhalen en werden hier beroemd mee, soms zelfs wereldberoemd. Om het publiek te boeien heeft elke schilder zo zijn eigen trukendoos. In de tentoonstelling is dit te zien aan de hand van vijftien schilderijen, tekeningen en prenten die grote en dramatische, of juist alledaagse en voor ons herkenbare verhalen vertellen.

Johannes Hendricus Jurres (1875-1946) werd op 17 januari 1875 geboren in Leeuwarden. Hij vestigde zijn naam als kunstschilder met zijn illustraties voor de Nederlandse bewerking van Cervantes' Don Quichot van la Mancha. Jurres had een voorliefde voor grootse en dramatische scènes. Critici en tijdgenoten vonden hem daarom een romantisch kunstenaar.

Bisschop en Tadema behaalden, net als Jurres, hun grootste successen buiten Friesland. Christoffel Bisschop (1828-1904) blinkt in zijn werk uit in de overtuigende weergave van alledaagse taferelen in Friesland. Lourens Alma Tadema (1836-1912) werd wereldberoemd met zijn verbeelding van het frivole Romeinse leven. Dit sprak een breed publiek aan, zozeer dat Hollywood zijn geschilderde wereld als filmdecors nabouwde.

Fries Museum