Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KAAP 2010

23 mei t/m 4 juli 2010 Fort Ruigenhoek Groenekan

Vijf jaar actuele beeldende kunst voor kinderen

Kaap is een tentoonstelling van actuele beeldende kunst met nieuwe kunstwerken gemaakt voor de hele familie. Dat is uniek; het komt weinig voor dat een kunstenaar wordt gevraagd om speciaal voor kinderen en volwassenen een werk te ontwikkelen. Van 23 mei t/m 4 juli zijn er op Fort Ruigenhoek vlakbij Utrecht tien verschillende kunstwerken voor kinderen te zien, want dan vindt de vijfde editie van Kaap (voorheen de kleine biënnale) plaats.

Nieuwe werken van kunstenaars uit tien verschillende landen

Curator Mark Kremer selecteerde voor deze vijfde editie van Kaap wederom de kunstenaars. Het idee van Kaap is dat kunstenaars de opdracht om voor kinderen werk te maken inspirerend vinden en uitgedaagd worden om de kern van hun kunst in alle helderheid naar voren te brengen. De voor Kaap gemaakte werken nodigen uit tot kijken en tot doen. Deze wisselwerking van kijken en doen zorgt ervoor dat kinderen kunst actief en meditatief beleven.

Elke nieuwe aflevering van Kaap introduceert de beeldende kunst van onze tijd door middel van nieuw werk van een tiental kunstenaars. Deze kunstenaars, zo menen wij, hebben in het huidige kunstlandschap relevante en inspirerende posities. Hongaar Tamás Kaszás bouwt op het fort een fijnzinnig werk dat op een symbolische manier het hart van de tentoonstelling vormt. Zijn glas-in-lood kas is geïnspireerd door ideeën van Goethe, Steiner en Beuys over kleur en groei van planten, maar de kas komt in feite voort uit een krasse bezinning van de kunstenaar zelf, over de wereld na de mogelijke catastrofe, en de vraag hoe de mens in zo'n geschonden realiteit op eigen kracht in voedsel kan voorzien.

Andere kunstenaars op Kaap 2010: Folly Teko (Togo), Maura Biava (Italië), Yael Davids (Israel), Saskia Janssen (Nederland), Yeondoo Jung (Korea), James Beckett (Zimbabwe), Kevin Immanuel (Canada), Nina Yuen (Hawaï) en Wietske Maas (Tasmanië). Wat deze kunstenaars met elkaar delen is een artistiek activisme, hun werk maakt de kijker bewust van zijn onmiddellijke omgeving: sociaal, ecologisch en politiek. De kunstenaars maken kunst om deze omgeving te onderzoeken en in perspectief te plaatsen. Daarbij grijpen ze kansen om het alledaagse vleugels te geven.

Fort Ruigenhoek

Kaap vindt plaats op één van de mooiste plekken bij Utrecht: Fort Ruigenhoek, gebouwd in 1867 en onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort ligt op een onbewoond eiland met oude, monumentale bomen, dicht struikgewas, sluiproutes, heuvels en wandelpaden. Sommige gebouwen, zoals de bomvrije kazernes, bevinden zich onder metersdikke lagen grond. Er zijn grote en kleine kunstpresentaties in de diverse bunkerruimten en er zijn verschillende buitenprojecten.

Elk weekend en op pinkstermaandag te bezoeken

De vijfde editie van Kaap is van 23 mei tot en met 4 juli 2010 elke zaterdag en zondag en op pinkstermaandag 24 mei van 10.00 tot 18.00 uur te bezoeken. Fort Ruigenhoek in Groenekan ligt vlakbij Utrecht Overvecht en is goed te bereiken met de fiets, de auto en het openbaar vervoer.

Kijk voor de route en meer informatie op: www.kaapweb.nl .

Toegangsprijs: tot 4 jaar gratis, van 4 tot 18 jaar EUR2,50 en volwassenen EUR7,50.

Kaap wordt georganiseerd door Stichting Storm, tevens organisator van theaterfestival Tweetakt.

In 2011 vindt Tweetakt plaats van 19 t/m 27 maart. www.tweetakt.net




Ingezonden persbericht