IKON

A A N K O N D I G I N G
IKON-televisie
Zondag 23 mei 2010
Nederland 2
20.15 - 21.00 uur: PAUL ROSENMÖLLER EN HET HART VAN AFRIKA Van 11 juni tot 11 juli zijn miljoenen ogen gericht zijn op Zuid-Afrika, als daar het WK Voetval wordt gespeeld. Met voetbal wil Afrika zich op een positieve manier op de kaart zetten. We zien jonge, succesvolle Afrikanen aan de bal die zich kunnen meten met de rest van de wereld. Maar hoe zit het met hun generatiegenoten elders op het continent? In een serie van zes afleveringen reist Paul Rosenmöller door het hart van Afrika. Hoe ziet de jonge generatie Afrikanen de toekomst? Welke kwesties spelen er, maar vooral ook: welke kansen liggen er?

Afl. 6 (slot): Zuid-Afrika

De reis eindigt in Zuid-Afrika. Hoe heeft dit land zich ontwikkeld sinds de Apartheid is afgeschaft? Wie is solidair met wie? Paul Rosenmöller gaat onder meer langs bij blanke Zuid-Afrikaanse boeren. Sinds de afschaffing van de apartheid in 1994 zijn naar schatting tussen de 1500 en 3000 blanke boeren vermoord. Zij verschansen zich in goed beveiligde huizen. De verzoening tussen blank en zwart die Mandela voor ogen staat, is ver te zoeken. Dat blijkt ook in Johannesburg, in het Coronation Park. In een deel van het park wonen alleen blanken in woonwagens en tenten. Het is een groep waar vrijwel nauwelijks over wordt gesproken. Als gevolg van de voorkeursbehandeling van zwarten zijn zij hun baan kwijtgeraakt en in armoede vervallen. Het park staat in schril contrast met Soccer Ciry, het stadion waar op 11 juni de openingswedstrijd is van het WK Voetbal en waar precies een maand later de finale wordt gespeeld. Paul Rosenmöller ontmoet er onder anderen de oud-aanvoerder van het Neder lands Elftal Ruud Krol die nu een Zuid-Afrikaanse topclub traint.

Presentatie: Paul Rosenmöller; redactie: Eric Velthuis, Henriëtte Smit, Tjitske Stoit; productie: Pauline Veltman, Saskia Hesseling; samenstelling en regie Hans Hermans, Martin Maat; eindredactie: Bert Visser

Herhaling: donderdag 24 juni, 11.10 uur, Nederland 2



IKON