NCRV

NatuurTalent

Spinvis bezingt het Lauwersmeer in NatuurTalent

Donderdag 27 mei 2010

Nederland 2, 19.55 uur

In de NCRV-serie NatuurTalent gaat presentator Klaas Drupsteen met boswachters en kunstenaars op pad in acht Nationale Parken om te ontdekken dat Nederland beschikt over verrassend veel en vooral ook gevarieerde natuur. In de vijfde aflevering laat muzikant en tekstdichter Erik de Jong, alias Spinvis, zich in Nationaal Park Lauwersmeer â op de grens van Groningen, Friesland en de Waddenzee â inspireren tot het schrijven van een âLauwersmeerliedâ. Met zijn elektronische citer onder de arm gaat Erik op zoek naar de geluiden van de natuur en de confrontaties in het landschap.

Tot 1969 zag het Lauwersmeergebied er net zo uit als de Waddenzee. De Lauwerszee was een brede rivierdelta, die uitmondde in de Waddenzee, compleet met geulen, zandplaten en smalle stukken kwelder. Eb en vloed bepaalden het landschap. Na de watersnoodramp van 1953 werd uit oogpunt van veiligheid besloten een afsluitdijk te bouwen tussen Friesland en Groningen. Daarmee veranderde de Lauwerszee in Lauwersmeer.

Een deel van dit gebied werd omgevormd tot militair oefenterrein, landbouwgebied en recreatiegebied. In het grootste deel van het gebied kreeg de natuur de vrije hand en veranderde het landschap in een mum van tijd in een open, waterrijk natuurgebied van internationale betekenis, met een enorme vogelrijkdom, graslanden, uitgestrekte rietvelden en hier en daar een bos. Boswachter Jelle de Boer neemt Klaas mee over de voormalige zeebodem van het Lauwersmeer op zoek naar vogelrijkdom, prachtige vergezichten en oude landaanwinningen.

Aan het einde van het programma laat Erik aan Klaas het lied horen dat geïnspireerd is op de natuur van Nationaal Park Lauwersmeer.