Tom Coronel

21 Mei 2010
Tom Coronel mikt op podium in Monza

Het Europese gedeelte van het seizoen in het FIA WK Toerwagens (WTCC) start dit weekeinde op het circuit van Monza in Italië. Monza is het snelste circuit waarop we rijden en de afgelopen vier races werden door een SEAT gewonnen, zegt de Nederlandse SEAT-coureur Tom Coronel. Hij heeft er alle vertrouwen in dat hij na zijn podiumplaats onlangs in Marrakesj dit weekeinde opnieuw op het podium kan eindigen. Normaal gesproken moet dat mogelijk zijn, zegt Coronel, wiens SEAT Leon TDI in de kleuren van McGregor en TW Steel dus naar alle waarschijnlijkheid weer in de voorste gelederen van het veld te vinden zal zijn.

Na een jaar afwezigheid keert het WTCC weer terug naar het Autodromo Nazionale di Monza, gelegen in het schitterende Koninklijke park van het stadje onder de rook van Milaan. Het circuit kent een rijke racetraditie en is voor de coureurs een uitdaging: Ik ken geen enkel ander circuit waar we zulke hoge topsnelheden halen en waar dus ook zo hard geremd moet worden als op Monza, zegt Tom Coronel. Hij heeft zelf goede herinneringen aan de baan: Ik ben er in het ETCC een keer tweede geworden, toen ik Jörg Müller aan de titel moest helpen. Dat was in 2003, maar ook voor dit jaar mikt Coronel op een goed resultaat. Onze TDI-motor is een van de sterkste in het veld, dus wat dat betreft zit het wel goed.

Foto: FIA WTCC

Dat de SEATs Leon TDI dit weekeinde, op grond van de behaalde resultaten tijdens de eerste twee evenementen in Curitiba en Marrakesj, 40 kg extra handicapgewicht aan boord hebben, is volgens Coronel weliswaar lastig, maar hij verwacht dat het nadeel daardoor niet al te groot zal zijn. Dat gewicht is nu eenmaal een gegeven, dat wordt door de organisatie zo beslist en daar heb je het maar mee te doen. Het is wel zo dat je dat gewicht op Monza, met zijn lange rechte stukken, minder merkt dan bijvoorbeeld op een bochtig circuit als Zolder, waar het nadeel veel duidelijker merkbaar is.

De races in Monza worden op zondag 23 mei (1e Pinksterdag) verreden om 13.05 en 15.20 uur. De races worden uitgezonden via Eurosport. Het RTL GP WTCC-magazine, met speciale aandacht voor Tom Coronel, is volgende week te zien in het programma RTL GP van RTL7. Uitzendtijden zijn te vinden via de website www.rtlgp.nl.