Derde Dag van het Kasteel, op 24 mei, Tweede Pinksterdag in het groen

15/04/2010 15:28

Nederlandse Kastelenstichting

Dag van het Kasteel, 24 mei 2010, derde landelijke editie!

Op Tweede Pinksterdag, 24 mei 2010, zal de derde landelijke Dag van het Kasteel plaats vinden. De Nederlandse Kastelenstichting heeft de eigenaars en beheerders van ruim 80 kastelen, buitenplaatsen en ruïnes overgehaald hun poorten te openen voor het grote publiek. Op veel locaties zullen ter leering ende vermaack uitvoeringen van living history te zien zijn. Ook geven her en der valkeniers, troubadours en ridders demonstraties van hun kunnen. Bovendien worden er op diverse plaatsen speciale exposities, muziek - of theater uitvoeringen georganiseerd. Heel exclusief zijn de speciale Dag van het Kasteel arrangementen die horeca kastelen aanbieden, waarbij cultureel en culinair op aantrekkelijke wijze gecombineerd worden. De Dag van het Kasteel biedt een uitgebreid en breed programma voor jong en oud.

Ook dit jaar werkt de Nederlandse Kastelenstichting met een thema: Het kasteel in de groene context. De parkachtige omlijsting van een kasteel is, blijkens de meldingen bij bedreigde kastelen, helaas wegens oprukkende moderne bebouwing niet altijd meer een vanzelfsprekendheid. Tijd om daar eens extra aandacht voor te vragen, om zodoende draagvlak te kweken voor bewuster omgaan met het culturele erfgoed. En natuurlijk om te genieten, bijvoorbeeld van een picknick, in het arcadische landschap bij de kastelen en buitenplaatsen.

Een aantal kastelen, buitenplaatsen en ruïnes organiseert op een afwijkende dag de activiteiten, de eerste zal zijn op Hemelvaartsdag 13 mei en volgend. Wegens de historische paardenmarkten zijn de toegangswegen in het Pinksterweekend al geblokkeerd, vandaar een andere datum.

Een compleet overzicht van alle activiteiten komt op www.kastelen.nl.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.