KRO

KRO Reporter International over 'onze vriend Berlusconi'

Uitzenddatum: 24/05/2010

In de tweede aflevering licht KRO Reporter International de doopceel van de man die al 16 jaar lang het gezicht is van Italië: Silvio Berlusconi. Minister president, mediatycoon en de rijkste man van het land. Geteisterd door schandalen over seks, corruptie en machtsmisbruik. Beschuldigd van omkoping en van banden met de maffia. Maar ook: Europees fractiegenoot van het CDA, en dus vriend van Nederland.

`Wie niet op tv te zien is, bestaat niet' is een centrale slogan in het gedachtegoed van Silvio Berlusconi. Dat betekent dat Berlusconi zo ongeveer de enige is die echt bestaat in Italië. Want hij bezit drie commerciële omroepen én heeft als premier zeggenschap over wat er gebeurt bij de drie staatsomroepen van RAI. Daarmee bereikt hij dagelijks 90 procent van de kijkers in Italië. Bovendien is ook de grootste uitgeverij van het land, Mondadori, in handen van Berlusconi. Hij is daarmee eigenaar van nagenoeg alle tijdschriften in Italië. Buiten Italië heet zoiets belangenverstrengeling.

Een dergelijke concentratie van media in de handen van één persoon is een gevaar voor de democratie. Daarom formuleerde het Europees parlement vorig jaar een resolutie, waarin Berlusconi tot de orde geroepen werd. Maar met een splinterdunne meerderheid van 338 tegen 335 stemmen werd die motie verworpen. Als de vijf parlementsleden van het CDA vóór gestemd zouden hebben, had de motie het gehaald en had Berlusconi een zeer gevoelige tik op zijn vingers gekregen. Het CDA van Jan-Peter Balkenende en Het Volk van de Vrijheid van Berlusconi zitten echter in dezelfde fractie van het Europees parlement. En het CDA stemt vrijwel altijd trouw mee met de belangen van de partij van Berlusconi.

Toch kwam Silvio Berlusconi nooit eerder zo dicht bij de afgrond als vorig jaar, toen onafhankelijke binnenlandse en buitenlandse pers zich op zijn privé-escapades stortten. Zijn huwelijk liep publiekelijk op de klippen en de kranten stonden vol met schandalen over een piepjonge vriendin, prostituees en seksparty's op zijn landgoederen bij Milaan en op Sardinië. Maar wat nog veel bedreigender was voor zijn toekomst: het Constitutionele Hof schafte een immuniteitswet af die Berlusconi wettelijke onschendbaarheid verschafte zo lang hij premier zou zijn. Voor het eerst was er vermoeidheid te merken bij het electoraat over de strapatsen van de premier en daalde zijn populariteit naar een bedenkelijk niveau.

Alleen een klein wonder leek het tij te kunnen keren. En dat wondertje kwam vlak voor kerst letterlijk uit de lucht vallen. In de vorm van een miniatuurbeeldje van de kathedraal van Milaan, naar hem toegeworpen door een verwarde man. Heel Italië zag live op televisie hoe Berlusconi gewond raakte in zijn gezicht, en werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Zijn populariteitscurve steeg meteen naar ruim boven de 50 procent.

In de uitzending van KRO Reporter International onder meer interviews met:

* Stephania Ariosto, kroongetuige in een proces tegen een vriend en medewerker van Berlusconi. Ze werd meedogenloos aangevallen in de media van Berlusconi.

* Leoluca Orlando, parlementslid en oud-burgemeester van Palermo. Strijder tegen de maffia, die al een kwart eeuw door lijfwachten bewaakt wordt.

* Bruno Tinti, de officier van justitie die zijn toga aan de wilgen hing. Hij vond dat hij zijn werk niet meer kon doen omdat Berlusconi dankzij een meerderheid in het parlement steeds de wetten verandert.

* Hans van Baalen, Europarlementslid van de VVD en Wim van de Camp, Europarlementslid van het CDA. Over het wel of niet steunen van een resolutie tegen de concentratie van media in handen van Berlusconi.

KRO Reporter International: `Onze vriend Berlusconi', maandag 24 mei om 21.00 uur op Nederland 2