NCRV

Het hoogste woord

Ronald Plasterk in Het hoogste woord

Maandag 24 mei
19.55 uur, Nederland 2

In het NCRV-programma Het hoogste woord portretteert presentator Klaas Drupsteen deze Tweede Pinksterdag Ronald Plasterk aan de hand van drie teksten uit de Bijbel. Teksten die inspireren, confronteren, irriteren of herinneringen oproepen. Bijbelkennis is geen vereiste voor het gesprek, openhartigheid wel.

Ronald Plasterk wordt wel de laatste homo universalis van de Lage Landen genoemd. Een man die veel talenten ontplooit en daar naar eigen zeggen nogal manisch in kan zijn. Als hij zich ergens op richt, moet het goed gebeuren - of hij nou schildert, columns schrijft, fotografeert of de marathon loopt.

Voor zijn werk geldt dat ook. Plasterk was een vooraanstaand hoogleraar biologie (ontwikkelingsgenetica) en is een prominent lid van de Partij van de Arbeid. Tot voor kort was hij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en momenteel is hij hoog geplaatst op de kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Hij wordt ijdel, eigengereid en zeer ambitieus genoemd, maar ook charmant, pragmatisch, geïnteresseerd en bijzonder intelligent.

In Het hoogste woord vertelt Ronald Plasterk over de waarden die hij van zijn ouders heeft meegekregen en het geluk dat hij in zijn leven heeft gehad. Verder gaat het gesprek onder meer over gaven, ambities, ijdelheid en zijn opmerkelijke liefde voor molens.

Eén van de Bijbelteksten in het portret van Plasterk is: Er zijn verschillende gaven, maar er is één Geest (1 Korintiërs 12, vers 4).