Ingezonden persbericht

Kandinsky en Schönberg

Concert en lezing Das Buch der Hängenden Gärten

24 mei 2010

Gemeentemuseum Den Haag

Klank, kleur en vorm staan centraal in het concert dat zangeres Inga Schneider en pianist Cristian Peix op 24 mei 2010 om 16.00 uur in de aula van het Gemeentemuseum Den Haag ten gehore zullen brengen. Musicologe Sabine van der Heijden zal vertellen over de bijzondere band en de wederzijdse beïnvloeding tussen baanbrekend componist Arnold Schönberg en zijn evenknie in de moderne kunst Wassiliy Kandinsky. Kaarten à ¤ 20 zijn verkrijgbaar via de webshop (webshop.gemeentemuseum.nl) of aan de kassa.

Volgens Kandinsky bestond er een duidelijke gevoelsrelatie tussen klank en kleur. Hij vond bevestiging voor zijn denkbeelden in de a-tonale composities van Arnold Schönberg die hem diep raakten en al snel deelden zij belangrijke opvattingen. Deze bevindingen werden een belangrijk uitgangspunt van Kandinskys werk en dit leidde uiteindelijk tot wat algemeen beschouwd wordt als het eerste abstracte schilderij ter wereld. Een mooi voorbeeld van Kandinskys zoektocht naar de ultieme versmelting van schilderkunst en muziek zijn de reeksen Improvisaties en Composities waarin de klanken van de muziek bijna hoorbaar zijn bij het kijken naar de schilderijen.

De mezzosopraan Inga Schneider studeerde viool en zang aan de Hochschule für Musik und Theater Hannover. Daarna vervolgde ze haar studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze in 2000 afstudeerde. Pianist Cristian Peix volgde zijn pianostudie aan de Hochschule für Musik und Theater Hannover en daarna nog aan de Hochschule für Musik, Hanns-Eisler in Berlin en de Universität der Künste (UdK) in Berlijn. Hij begeleidde onder andere Thomas Quasthoff.

Na afloop van het concert is er een speciaal Pinkster- aspergemenu (¤ 27 p.p.) te verkrijgen in het naast het museuum gelegen restaurant Gember.

Hiervoor kan gereserveerd worden via tel. 070 338 1263.