Ingezonden persbericht

Persbericht, Kasteel Heeswijk, Heeswijk-Dinther, 13 mei 2010

Living history tijdens landelijke kastelendag op Kasteel Heeswijk
2e Pinksterdag, maandag 24 mei van 12.00-17.00 uur

De Zomerkastelendag ( landelijke kastelendag) van 12.00-17.00 uur op Kasteel Heeswijk - maandag 24 mei 2010 - is een open dag en een zomerfeest ineen. Een dag waarop het kasteel zich in zijn hart laat kijken. Een even opwindende als gemoedelijke en een even muzikale als poëtische gebeurtenis, beheerst door een groot aantal theatrale activiteiten, living history, kinder-workshops, verhalen en improvisaties, voor volwassenen en kinderen. De lucht rondom Kasteel Heeswijk zal op deze tweede pinksterdag verkleuren van scharlaken naar uiteindelijk lipstickroze. Het thema is namelijk: de liefde.

Zo is er op deze dag op Kasteel Heeswijk alvast veel aandacht voor de openlucht Shakespeare opvoering van Romeo and Juliet, op woensdag 25 augustus aanstaande in de kasteeltuin, in het engels verzorgd door het Britse theatergezelschap Illyria.

En ook het fictieve personage Don Juan, een 17e eeuws vrouwenversierder uit Spanje dient zich aan. Acteurs van Natuurtheater De Kersouwe, geven overal op het kasteelterrein ludieke voorproefjes van hun zomerproductie Don Juan. De voorstelling draagt naar verluidt een sterk All you need is love karakter. In een knap staaltje living history, maar het zou ook zomaar 'sleutelgattheater' genoemd kunnen worden, verbeelden weer andere acteurs in het kasteelmuseum de liefdesperikelen van enkele kleurrijke, voormalige bewoners van Kasteel Heeswijk.

De sage van Kunegonde: van twee kanten bekeken

In de hoofdrol staat echter de sage van jonkvrouw Kunegonde, alweer zo'n liefdesgeschiedenis met tragische afloop, en zich ditmaal afspelend in de kringen van Kasteel Heeswijk, wordt - vanuit twee gezichtspunten! - theatraal uitgebeeld in de Wapenzaal en de IJzertoren. 'Ridder Galo is een krijger van de nieuwe stempel; moed en roem horen daar zeker bij, maar er is voor hem meer dan vechten alleen. En zo besteedt de verfijnde Galo ook aandacht aan de schone kunsten, verhalen, muziek, dansen en aan . Kunegonde, de oogverblindende dochter van kasteelheer Ridder Robert, een ijzervreter van het onverbiddelijke soort. Als dat maar goed gaat.' Acteurs Sharon Neelen en Erwin Dekker vertolken in de Wapenzaal de eeuwenoude sage van Kunegonde vanuit het standpunt van de twee geliefden. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf zeven jaar.

Walter, trouw tot in de eeuwigheid

In de vertelvoorstelling Walter, trouw tot in de eeuwigheid, wordt eveneens de Sage van Kunegonde opgevoerd, ditmaal vanuit het standpunt van de alom aanwezige kasteelbediende Walter. In de IJzertoren verhaalt Walter over de liefde tussen Kunegonde en Galo, en de rol daarin van Kunegonde's afgunstige vader Ridder Robert. De kasteelbediende speelt in deze versie van de sage zelf de sleutelrol. Speciaal voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar en hun ouders kruipt acteur Hans Holtslag in de huid van de hondstrouwe Walter.

Entree: kinderen tot 4 jaar gratis; 4 t/m 12 jaar E 3.00; volwassenen E 6.00.
Volledige programma en routebeschrijving via www.kasteelheeswijk.nl